Meditacija in ostale tehnike sproščanja

A gremo sedet v tišini?

tumblr_n1sipranpx1r8a8smo1_500Joj, takoj ko omenim, oziroma ko pogovor nanese na meditacijo, so vsi prepricani, da samo sedim v tisini, cakam na lepse case in bulim v steno. Ma, pomoje vsak, ki je ze poskusil meditirati ve, da sedeti in misliti na nic, niti priblizno ni tako lahko, kot se slisi.
Sprva sem poskusala sesti, globoko dihati in se umiriti. Nisem sla po nekih knjigah ali prirocnikih. Jao, razmisljala sem pa o vsem i svastem. Kako je Maj vceraj jokal, ker mu nisem pustila, da kljuce od stanovanja vrze v jasek, kaj bi lahko skuhala za vecerjo in o shit, zmanjkalo je pomarancnega soka in nisem cisto ziher, da sem obesila stroj poln perila od zjutraj. Aaaaa, pa to je cel cirkus v moji glavi s vsemi opicami vred. Prvi poskusi so bili milo receno – KATASTROFA!!!
Scasoma je postajalo malo bolje. Nisem vec razmisljala o 834 stvareh, ampak samo se o 730 stvareh. Je pa slo vedno bolje in tudi ce mi ni uspelo povsem pregnati misli, sem se po meditaciji pocutila bolj zbrano, spocito in boljse volje.
Med samimi meditacijami nisem dozivljala nikakrsnih duhovnih razodetij in prikazni Marij. Pogruntala sem, da vkljucitev glasbe v moje seanse sploh ni slabo. Meni so top of the top zvoki flavte, vode, pticjega petja in vetra. Ne dolgo nazaj sem zacela meditirati na samansko petje. NOROOOO.
Drugace je glasba odlicno orodje za fokusiranje uma. Kaj to pomeni? Ko misli spet zacnejo bezati, svoje zavedanje usmeris nanjo. Nekateri za to uporabljajo sveco, kristale, kadila, podobice,… Skratka neka stvar, ki stimulira enega od vasih cutov, kamor se lahko vrnete, ko izgubite rdeco nit.
Ob glasbi se mi je prvic zacelo dogajati, da sem odpotovala v cisto svoj svet. Imela sem obcutek, da lebdim na vodi in bila sem v nekem stanju med budnostjo in spanjem. Seveda so ti obcutki pri vseh drugacni. Pri tej tocki zapisa bi rada poudarila, da na poti samospoznavanja ni mej in zacrtanih pravil. Ni nam treba izbirati med vaso seksualno/intelektualno/custveno/duhovno platjo. Lahko jih izrazite v eni sami mocni celoti. Ste unikatna bitja in vse vase plati vas delajo tako posebne in oblikujejo osebo kakrsna ste. Zjutraj astralno potujte, zvecer pa si nadenite seksi spodnje perilo in partnerju zaplesite eroticni ples 😏
Spoznavanje in osebna rast vas ne bo in vas niti ne sme oropati zabave. Spiritualnost nam omogoca sodelovanje, ki je bolj zavestno in modro. Naprimer, seks je zabaven. Ni pa samo zabaven. Je tudi cuten, intimen, kdaj tudi tantricen. Ne dajajte se v skatlice in nase lepite etiket kaksni ste, ker si s tem onemogocate rast prek te meje.
Ah, gremo nazaj k meditaciji. Scasoma sem zacela spoznavati, da za dobro meditacijo ni dolocenega pravila sedenja. Lahko lezite. Lahko ste doma ali v sluzbi. Lahko ste v naravi ali pa v avtu. Lahko meditirate na pticje petje ali pa na pesem Queenov. Ne mucite se s “tradicionalno” meditacijo, ce le ta ne bi prinasala rezultatov. Poskusite razlicne poze in metode. Ugotovite kaj ustreza vam.
Meditacija je v bistvu stanje uma, ko smo resnicno prisotni v sedanjem trenutku. Ko se koncentrirate in svojo pozornost namenjate samo eni stvari. Naprimer pomivanju posode. Ja ful smesno… 😂ampak dajte mi povedat, kje ste, ko to pocnete? V svoji kuhinji pred umivalnikom, ali v sluzbi na konferenci s sefom, na roditeljskem, premlevate prepir od lanskega leta,…? Skratka, bodite tukaj!
V meditaciji sem vztrajala, ker sem opazila nore spremembe. Najbolj vsec mi je bilo to, da sem si koncno vzela cas zase, da sem koncno zacela spoznavati kdo sem in kaj sploh zelim. Predvsem, pa sem se zacela zavedati, da se moj odnos do same sebe kaze in zrcali v odnosu do vseh drugih, zato sem zacela skrbeti zase. Ko sem se naucila ljubiti samo sebe, sem zacela avtomatsko prejemati ljubezen in naklonjenost, ki sem jo prej zelela od drugih. Ce sem si zvesta in zivim svojo resnico, bom pritegnila ljudi, ki so istega razmisljanja. Moja pripravljenost intimnosti s svojimi custvi, ustvarja intimnost z drugimi.
Hrepeneti sem zacela po pocasnem zivljenju. Pocasnem v smislu, da ne zelim zamuditi niti enega soncnega vzhoda vec. Hrepeneti po obcutku, da sem polna zivljenja, kjer je pogovor z naravo, drevesi in zivalmi vsakodnevna afera in kjer so oblaki vedno opazeni. Hrepeneti sem zacela po neznanem, po obcutku hvaleznosti. Po zivljenju, kjer vedno cutim prevec, kjer casa ne rabis loviti. In kjer je prostor, ki je najbolj varen na svetu, tukaj v mojem telesu.

A bo dovolj za danes? Naslednjic vam zaupam, kako je potekala moja prva izven telesna izkusnja med meditacijo in kako je prislo do vodenih meditacij pod mojim okriljem.

Hvala vsem, ki ste si vzeli cas in prebrali moj blog ter vsem, ki pustite komentarcek in me vzpodbujate! 🌟

3 thoughts on “A gremo sedet v tišini?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s