Meditacija in ostale tehnike sproščanja

Kako začeti meditirati

Meditacija se je začela širiti in postaja vse bolj priljubljena. Morda je všeč tudi tebi, pa ne veš kje in kako začeti. Morda imaš svoje dvome in meniš, da si oseba, ki ne more nehati razmišljati in premlevati.

Kako sploh ustaviš vse te misli, ki se ti nenehno podijo po glavi?? Razmišljaš kaj vse še imaš za postoriti do vikenda, komu je treba oddati pošiljko, koga poklicati,… In to je šele začetek.

Ampak naj vam nekaj povem. Poanta meditacije ni zaustavitev misli.

Nisi edina oseba, ki “preveč” razmišlja. To se dogaja vsem – vključno s tistimi, ki meditirajo že leta.

Meditacija je vaja, kar pomeni, da je ne moraš obvladati takoj.

Najbolj zanimivo je to, da ko sem se sama spravljala k meditaciji, sem mislila, da 20 minut sedenja in sproščanja, sploh ni nek “dosežek” ali da bi to dejansko bilo naporno (več o tem sem pisala že v tem zapisu -> klik). Ampak vaja dela mojstra in normalno je, če se bodo na začetku v tvoji glavi pojavljali miselni oblački 💭

Zakaj meditiram

Hm, to je kar težko objasniti, ampak naj poskusim.

Nekako me “drži” skupaj. Z njo sem dobro usidrana. Ko se v življenju pojavi stres, vem, da bo vse dobro. Počutim se v kontroli. Počutim se močno. Počutim se polno energije in hkrati sproščeno.

Za vse to nimam neke znanstvene razlage, toda vsakodnevna meditacije me dela produktivnejšo. Hkrati se zavedam svojih dejanj in vem, kdaj nisem zdravo odreagirala. V glavnem – meditacijo obožujem zaradi počutja, ki mi ga daje. Nekako sem bolj uglašena sama s seboj.

Kako začeti

Ne bom prepisovala napotkov iz knjig, ampak opisala svoje izkušnje.

Sedenjen v tišini je – “no go”. Sploh če imaš s seboj uro. Da sediš in čakaš, da in če se bo kaj zgodilo… A-a. Čas vam bo tekel počasneje in zdelo se vam bo, da sedite že celo večnost. Da sploh ne omenjam, da boste začeli pogledovati na uro.

Začnite z vodenimi meditacijami. Lahko si jih poiščete na YouTube ali telefonskih aplikacijah. Sama gostim vodene meditacije (urnik dogodkov je tukaj, zgoraj opis najbližjega, spodaj napovednik ostalih). Potrudim se, da se vedno pogovorimo o osnovah sedenja, dihanja, da zaščitimo svojo energijo, poklepetamo o temi dogodka,…

Če vam vodene meditacije ne dišijo, lahko probate tudi drugače.

Vse kar potrebujete je miren in udoben prostor za sedenje. Na začetku lahko prižgete kakšno svečko, mirno glasbo, ki ustreza vam in se osredotočite na svoje dihanje in svoje telo. Ne “tepite” se, če vam bodo misli ušle kam drugam. Predvsem pa bodite potrpežljivi sami s seboj!!

Želim vam veliko sreče, potrpežljivosti in zena 😀

Namaste 🙏🏼

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s