osebna rast

Razlika med egom in dušo

Ko sem začela razlikovati, kdaj se oglaša moj ego in kdaj moja duša, se je pričela moja največja preobrazba.

Vzelo mi je dosti časa in brskanja po moji notranjosti, da sem prišla do preproste razlage, ki sem jo poskusila “izliti” na papir in sedaj vse skupaj pišem še na spletno stran.

Pa gremo pogledati stvari iz obeh zornih kotov.

Ego

Je slika, ki si jo ustvariš o sebi. Je socialna, oziroma družbena maska, ki si jo nadeneš, ko si v družbi in je “oznaka” ali etiketa, ki ti jo nadenejo drugi. Ko ego prevzame nadzor, smo ujeti v krog istih misli in prevzemajo nas nižje vibracije, kot so sram, strah, krivda, jeza,… v glavi se nam podijo stavki – “Nisem dovolj dober”; “Nisem lep”; “Nisem dovolj,…”.

Ko ego prevzame nadzor, dobimo občutek, da se lahko ovrednotimo samo s tem kar “imamo” (drag avtomobil, veliko stanovanje, najnovejši telefon,…), skratka materialne dobrine. Hkrati, pa nenehno potrebujemo potrditev okolice, hitro smo jezni in iz sebe, ko se stvari ne odvijajo po naših željah.

Ego je nekaj s čimer se pač moramo naučiti živeti. Toda ne rabimo verjeti vsega, kar nam “reče”. Ne smemo ga jemati tako resno, ker to ni naša resnična verzija.

Postanemo lahko opazovalci ega, tako da spremljamo svoje negativne misli in muhasto počutje brez, da ga dejansko občutimo. Lahko se odločimo za drugačen pristop in odpustimo negativi in jo zamenjamo z ljubeznijo, hvaležnostjo, radostjo,…

Tvoja duša je…

To je tisti pravi duh, esenca, avtentični jaz. Je tisto kar dejansko si. Brez mask, etiket, oznak,… je nekaj kar se ne spreminja (kar ne pomeni, da se ne razvija). Lahko si spremenimo ime, se preselimo, kupimo nova oblačila, toda naša zavest je vseeno tukaj, tisto kar občutimo globoko v sebi, je tukaj ne glede na vse. Je občutek, da si dovolj in da si vreden.

Ko duša prevzame vajeti v svoje roke…

Vklopi se intuicija. Začnemo se sprejemati in imeti radi. Prevladovati začnejo višje vibracijska čustva, kot so sočutje, mir, ljubezen, radost, hvaležnost, navdih,… Naši cilji so zastavljeni, toda nas ne definirajo in ne določajo, saj rastejo in se razvijajo v nas in niso odvisni od drugih in naše okolice. Prav tako hitreje odpuščamo in ljudi sprejmemo takšne kot so. Velikokrat se “izgubimo” v stvareh, ki jih ljubimo in začutimo povezanost z vesoljem in vsem kar nas obdaja. Razumemo smisel in svoj namen.

Naša duša je večna in vse skozi prisotna, tudi če tega ne čutimo vedno. Boljšo povezavo in razmerje s samim seboj, lahko vzpostavimo skozi tišino, meditacijo, oddihom v naravi, čutenjem,…

Naučite se poslušati svojo dušo in ji slediti, saj je izvor brezpogojne ljubezni. Mnenja drugih je ne morejo poškodovati.

Če smo iskreni – ego je težko izklopiti, toda če se vam uspe s seboj povezati vsaj za nekaj minut v dnevu, se bo vaše življenje drastično spremenilo na boljše.

Zakaj?

Ker je ena čajna žlička ljubezni, ki prihaja iz naše duše, tisočkrat močnejša od negativne misli, ki izvira iz ega.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s