Boginja

Kako komunicirati s svojim telesom

Naša telesa so ekstremno inteligentna in popolnoma funkcionalen del, ki sestavlja in predstavlja našo celoto.

Dolgo časa nisem razumela, da je potrebno vzpostaviti komunikacijo. Ko mi je to dejansko uspelo, torej navezati stik  z unikatno intuicijo svojega telesa, sem znala pololnoma sprejeti potrebe in ukrepe, ki jih potrebujem, ko sem v slabem fizičnem stanju.

S svojim telesom sem imela težave vse življenje. Že v osnovni šoli sem imela grozno nizek pritisk, veliko sem izgubljala zavest, nato so mi še postavili diagnozo astme.

Marsikatere simptome sem tlačila in zanikala, ker je bilo to veliko lažje, kot razmišljanje in ugotavljanje, zakaj se pojavljajo.

Vsi, ki me poznajo vedo, da obožujem vodo in kopanje. Naj bo to v jezeru, morju ali domači kadi. In ko sem že tretjič v tistem tednu tako ležala v mehurčkih in prišla do določene točke sprostitve ter zavedanja lastnega telesa, so na vrh priplavala čustva, ki sem jih nekje na dnu, v skrivnem kotičku, skrivala pred samo seboj.

Končno sem prisluhnila svojemu telesu. Prvič čisto zares. Brez predsodkov. Brez sramu. Brez obsojanja.

Bila sem v stanju globokega poslušanja. Pa ne samo osnovnih potreb, kot sta lakota in žeja, ampak veliko globje. Ugotovila sem, da moje telo komunicira tako, da mi povzroča bolečino, oziroma skozi simptome, ki sem jih imela, sporoča, da ne živim in delujem v skladu s svojim tokom.

Ozavestila sem energijske korenine svojih bolezenskih težav. Svojemu telesu sem dala priložnost, da z menoj spregovori na svoj način namesto, da sem se ubadala z misimi in besedami. Vajeti sem prepustila občutku.

Takrat se je zgodil premik in občutek zavedanja ter empatije do lastnega telesa se je prebudil. Že samo s tem, da sem mu dovolila, da “spregovori” v svojem jeziku in to, da sem hkrati dovolila tudi sebi, da ga razumem, je čustven odnos poglobil.

Nerazumevanje svojega telesa in občutek, da je samo en delček mene, sem zamenjala tako, da je postalo moj partner. To je odprlo pot k zdravemu telesu in zdravemu duhu.

Telo je neverjetno intuitativno, toda vedno ne razumemo narave njegovega delovanja. Vajeni smo na tisto klasično intuicijo, ko imamo v sebi občutek, kaj naj storimo v določeni situaciji. Zato velikokrat spregledamo zavedanje našega telesa.

Beremo lahko zgodbe plesalcev, atletov, smučarjev,… mnogi opisujejo vez in komunikacijo, ki jo imajo s svojim telesom. Morda se to zdi nedosegljivo, ker vsi pač nimamo vsakodnevnih treningov in let vaj za fokusiranje in obvladovanje le tega. Toda radi spregledamo, da vsi živimo in doživljamo skozi telo.

Ko naše zdravje ni najboljše, je zelo težko polagati pozornost na to, kaj se dogaja navznoter, ker nas je strah soočanja z resničnim stanjem. Normalno je, da si želimo zdravih teles, toda del celjenja je, da jih sprejmemo takšne kot so.

Ko ugotovimo, kako naše telo komunicira z nami, to popolnoma spremeni našo “človeško” izkušnjo. Namesto, da bi ta del zavračali, se naučimo njegovega telesa.

Napredek ni viden takoj, zato bodite potrpežljivi. Prisluhnite.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s