osebna rast

Zakaj sem bolj vesela rož, kot nakita…

Instagram, Facebook, Snapchat in ostala socialna omrežja, so v decembru postala prava razstava prazničnih daril.

Nekateri so si zaželeli kakšen kos oblačila, potovanje, ličila, nakit, vstopnice za gledališko predstavo, oziroma koncert,… in lončnice. Med slednjimi sem tudi jaz.

Marsikdo je vrednost darila zamenjal z ljubeznijo. Kar je še huje, vrednost se meri v všečkih in ogledih. Nas je doba interneta, zares popeljala tako daleč, da moramo darila slikati in objavljati? Kolikokrat to naredimo od sreče in radosti ter kolikokrat, zato da drugi vidijo, kaj nam je kupil oče, fant, prijatelji,… Ali je vaša srčna želja zares šminka? Verižica? Nov telefon?

Že dolgo časa ljudi raje obdarujem s spomini, oziroma z izdelkom ali storitvijo, ki jo bodo lahko občutili in doživeli. Uhan se bo izgubil, šminka porabila, telefon pokvaril.

Morda so mi cvetlice tako ljube, ker mi z njimi  lahko pokažeš, kako dobro me poznaš. Izbiraš lahko med barvami, oblikami, velikostjo, vrsto, celo zdravilnimi učinki. In fantje ter dekleta, uhanov ne moreš nabrati na bližnjem travniku, medtem ko lahko s simpatično skromnim šopkom travniških cvetlic, ogrejete srce in narišete nasmeh na obraz ljubljeni osebi.

Morda, ker je vsaka svet zase, ker je vsaka unikat, ker vsaka raste pod drugimi pogoji, vsaka ima svoj čut za lepoto in v svojem domu, lahko tako občuduješ svet v malem. Vsaka ima svoj izvor in svojo zgodbo.

In ne,… Nisem cinična, tečna in “oh, ta današnja mladina”. Včasih nam res odpove elektronska naprava, ki jo nujno potrebujemo in se prijatelji odločijo, da nam jo podarijo. Včasih kos nakita pomeni obljubo in včasih smo nečesa dejansko tako veseli, da to takoj objavimo na Facebook.

Toda ne pozabimo ceniti malih stvari. Tistih, ki pridejo iz srca, tistih, ki nam pomenijo več, kot samo 120 všečkov in hrano za ego.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s