Dnevnik iz gozda

Zakaj je narava tako enkratna

Od prvega koraka, ki ga naredite, ko stopite v gozd, se vaše telo počuti popolnoma drugače.

Na obrazu začutite nežno sapico vetra, pljuča vam napolni svež zrak in omami vas vonj dreves, mahu in cvetlic. Po preživljanju časa v naravi se počutite “nove”, polne energije, vaša glava, pa je pripravljena na nove izzive.

Če ste se našli v zgornjem opisu, niste sami. Znanost kaže, da je narava dobra za nas. Ne samo kadar planinarimo, ampak tudi, če samo sedemo na miren travnik ali opazujemi bližnje hribe iz okna v hiši.

Je to res neka novica? Bi sploh morala pisati o tem?

Konec, koncev – ljudje smo se v naravi razvijali na milijone let. V mnogih krajih po svetu so domovi še vedno zgrajeni z naravnih gradbenih materialov, kot so les, palme, seno, blato, kravjaki,… Ljudje ponekod še vedno živijo v sožitju z naravo, hodijo po potkah in ne po betonskih cestah. Kmetovalci, pa zelišča, hrano in krmo nabirajo v gozdovih. Ponoči je nebo polno zvezd, da z njimi ne more tekmovati nikakršna cestna razsvetljava.

Poleg zdrave pameti, lahko sedaj vpliv narave na človeka, dokazujemo z znanostjo. Nedavna študija (najdete jo lahko tukaj in je v angleščini) v kateri je sodelovalo 1200 odraslih dokazuje, da imajo posamezniki, ki se na kakršenkoli način sproščajo v naravi (plezanje, pohodništvo, sprehodi, šport, meditacija, joga, …), veliko manjša nagnjenja k depresiji.

Koncept “narava zdravi” sega še veliko dlje. Leta 1984, je klasična študija dokazala, da bolniki po operaciji v bolnišnici okrevajo veliko hitreje, če imajo sobo z razgledom v naravo. Prav tako je dokazala, da že samo majhen kotiček z zelenjem v domu, izboljšuje naše fizično in psihično zdravje.

Toda zakaj?

V rubriki Popotovanje k koreninam, vam bom to razkrila z znanstvenega vidika, osebnih izkušenj in s pomočjo delavnic na katerih boste samozdravljenje v naravi, lahko izkusili na lastni koži.

Naslednjih nekaj objav bo namenjenih zemljenju, ki je “sestra” prizemljevanja.

Prisrčno vabljeni k branju! 😊

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s