osebna rast

Negativni ljudje

Kako se odzvati na negativne ljudi, ne da bi ob tem sami postali negativni?
Poznam osebo, ki govori zelo na glas, nenehno. Skače v besedo in opravlja druge. “Non-stop” je slabe volje in vsi so ji krivi za vse kar se ji dogaja. Zdi se, da nihče ne uide njenemu negativnemu vrtiljaku. V tem je zelo dobra. Nekdo lahko pride z najboljšo novico in ona jo bo hitro spremenila v največjo napako.
A poznate koga takšnega? Nekoga za katerega se ne zaveda, da se je čisto sam odločil za vse ljudi in stvari v njegovem življenju? Da je popolnoma sam ustvaril okoliščine v katerih se nahaja? Pa so za njegovo nesrečo vseeno krivi politiki, partner, služba, družbeno stanje, vera,…?

Sprva sem bila zelo obtožujoča in imela takšno vedenje za nesprejemljivo. Toda več časa je minevalo, bolj se je zdelo, da sem nekako padla v svet te osebe.

Ta energija je bila nalezljiva. Vedno bolj in večkrat sem se zalotila, da razmišljam o njej, da z drugimi govorim o njej, da se pritožujem zaradi nje. Nekaj časa sem še poslušala njene izjave, brala njene komentarje in objave. Kmalu sem se začela zavedati, da sem ujeta.

Obljubila sem si, da se bom odkrito pogovorila z njo, ampak nekako sem se je začela izogibati.

Bilo je izčrpajoče. Tudi če je nisem poslušala in spremljala na socialnih omrežjih, sem še vedno razmišljala o njeni negativnosti. Še vedno sem bila ujeta.

Morala sem pogledati vase in najti način, kako se rešiti te negative in se ne samo skrivati pred njo.

Ko mi je to uspelo sem ugotovila, da sem jaz tista, ki pretirava z negativno nastrojenostjo.

Sama sem se odločila, da jo držim v sebi, čeprav ta oseba sploh ni z menoj ali v moji bližini. Morala sem “odrasti” in prevzeti odgovornost za to, da nekomu dovoljujem, da tako vpliva name.

Namesto obtoževanja in izogibanja, sem vse skupaj sprejela.

Odprta sem postala za možnosti, kako me lahko nastala situacija spremeni.

Brala sem veliko objav, kako se moremo obkrožiti samo z nasmejanimi ljudmi, pozitivnimi ljudmi. Ampak me nekako ni prepričalo. Vsi smo povezani v tem, da nas oblikujejo tudi slabe stvari, negativna čustva, turobni dnevi.

Odločila sem se, da bom namesto zanikanja negativnega, skušala navezati stik s prijaznostjo in razumevanjem.

Potrpežljivost lahko sedi z negativnostjo. Potrpežljivost me pomirja. Ko sem mirna lahko spremenin pogled na nastalo situacijo. Poskušam se lahko postaviti na nasprotno stran. Zakaj je ta oseba tako negativna? Kakšni dogodki so jo oblikovali, da je tako pasivno agresivna? Zakaj se zato jaz počutim znervirano? Sama sem dovolila, da me njena dejanja pripeljejo tako daleč. Ni vedela, da pritiska na moje “gumbe”. Ljudje, ki nenehno govorijo o drugih niso srečni, zato bom pokazala prijaznost do naju obeh. Začela bom sama s seboj in nato delila ljubezen z drugimi. Naj bom srečna. Naj bo moja družina srečna. Naj bo ona srečna. Izberem ljubezen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s