Meditacija in ostale tehnike sproščanja

Meditacijske tehnike za začetnike

Ljudje mi pogosto rečejo, da nimajo časa za meditacijo ali da ne morejo tako dolgo sedeti pri miru. Toda meditacija ne rabi biti samo sedenje, kjer poskušate misliti na nič.
Meditacija lahko postane vaja, kjer skrbite sami zase in ustavite nenehno čebljanje vaših misli. Vseeno pa bo potrebno nekaj časa, da se bodo začeli kazati pozitivni učinki na telesu in v umu.

Pripravila sem vam 4 posebne tehnike meditacije za začetnike, ali za tiste, ki se želite vrniti v um začetnika. Za te vaje ne rabite biti jogiji in poskusite lahko takoj.

Štetje vdihov ☀️

Na začetku je najtežje utišati um. No, roko na srce, včasih to ni lahko niti po nekaj letih meditacije. Zato je štetje vdihov super za začetek.

Lahko si tudi prižgete glasbo, svečko,… Namestite se v lotusov ali pol-lotusov položaj in začnite.

Zaprite oči. Po nekaj trenutkih se osredotočite na dihanje. Sama sem začela tako, da sem si ponavaljala – vdih ena, izdih ena, vdih dva, izdih dva,…” In tako vse do deset. Ko izrečete besede, vdihe in izdihe dejansko opravljajte.

Ko pridete do deset začnite ponovno. Jaz delam deset serij. Ko končate se posvetite svojemu telesu in razmislite, kako se počutite.

Pozornost na telesu ☀️

Ta meditacija se najbolje obnese leže na blazini ali postelji (čim manj komplicirajte). Namen le te pa je sprostitev telesa.

Zaprite oči in začutite svoje telo. Razmislite, kako se počuti, kaj občuti. Nato svojo pozornost usmerite na dihanje in najdite ritem, ki vam ustreza.

Ko boste pripravljeni se posvetite svojemu telesu. Začnite pri prstih na nogah. Lahko jih premikate, začutite vsakega posebej. Sprostite jih. Nadaljujte navzgor po nogah in isto storite s koleni, boki,… Začutite in sprostite prav vsak del vašega telesa.

Dihajte, začutite, napredujte počasi.

Ko končate se spet posvetite občutkom po vaji.

Dihanje v kotih ☀️

Za to tehniko sem slišala že kar nekaj časa nazaj in se je posložujem v nočeh, ko ne morem zaspati, zaradi prepolne glave.

Uporabljate jo lahko tudi sredi dneva, oziroma kadarkoli potrebujete izostritev.

Pa začnimo.

Zapremo oči in vizualiziramo vse 4 kote prostora v katerem se nahajamo. Začnite  v poljubnem kotu in se z naslednjim vdihom premaknite v drug kot. Predstavljajte si, da se z dihanjem premikate iz enega v drugega. Izdihnite v naslednjega. Ponavljate dokler se ne umirite.

Meditacija s svečko ☀️

Ko začnete taksno meditacijo, začnete tudi z nekim ritualom. Svečka je tudi enkraten pripomoček za usmerjanje pozornosti.

Namestite jo na čisti površino, kjer ni ničesar drugega, kar bi begalo vaše misli. Sedite tako, da se ne boste rabili premikati, da bi videli svečo, ampak dovolj daleč, da vam ne bo presvetla in zato dražila oči.

Ko prižgete plamen, mu dajte tudi namen. Naprimer:

– Dajem si darilo danega trenutka ali

– S vsakim dihom v sebi ustvarjam prostor za nekaj novega.

Sedite, umirite se in opazujte svečo. Vdih – tukaj sem, izdih – pogledate svečo. Lahko si tudi predstavljate, da vdihujete svetlobo ognja, ki ob izdihu preplavi vaše telo.

Vajo lahko delate 3-5 minut in čas povečujete primerno vašemu počutju.

Upam, da vam bo katera od tehnik pomagala 🌸

Namaste

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s