Meditacija in ostale tehnike sproščanja

Znanstveno o meditaciji, prvič

Toliko govorimo o meditaciji, energiji, vibracijah, frekvencah,… Ampak kaj pa pravijo znanstveniki?  Alternativa postaja vse bolj priljubljena, toda ogromno ljudi še vedno pretirano posega po kemiji. Sama sem nekje vmes.

Narava je dobro poskrbela za nas. Mati Zemlja ima rastline za vse naše bolezni in tegobe. Kar pa je najpomembneje – smo čudežna bitja. Vse kar potrebujemo za ozdravitev je v nas samih. Seveda se bolezenska stanja razlikujejo, zato se ne igrati zdravnike. Če je stanje resno se le napotite na pregled.

Meni je delo z energijo spremenilo življenje in nekako sem začutila, da morem to širiti naprej, ampak ne bom vam lagala. Včasih se v meni skriva en mali skeptik, zato sem poiskala nekaj študij in jih prevedla ter povzela posebej za vas. Vse je tudi opremljeno s slikami.

💫 Kaj se dogaja z našimi možgani, ko meditiramo?

Tukaj stvari postanejo zanimive. Z moderno tehnologijo, kot je magnetna resonanca, so se znanstveniki lotili raziskovanja nasih možganov med meditacijo. Podobno so storili že z merjenjem kreativnosti v naših možganih.

Največja razlika med “normalnim” stanjem in stanjem, ko meditiramo je ta, da možgani ne procesirajo toliko informacij, kot običajni, povečajo pa se beta valovi (spodnja slika). To se zgodi že po 20-minutni meditaciji, tudi če jo prakticiramo prvič.

Najboljša razlaga, ki sem jo našla v literaturi, ki opisuje dogajanje v treh delih možganov med meditacijo –

Frontalni lobus (osebnost, humor, emocionalna kontrola, motorične funkcije, spomin, jezik, …). Ta del možganov se med meditacijo izklopi.

Parietalni reženj (telesni občutki, telesne zaznave, povezovanje informacij,…). Dogajanje v tem delu možganov se med meditacijo upočasni.

Talamus (uravnava zavest, spanje in budnost) – med meditacijo se tok informacij v ta del možganov močno zmanjša.
Kaj pa naše telo? To bomo obdelali naslednjič.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s