Dnevnik iz gozda

Dnevnik planinca – zakaj in kako začeti?

Zame osebno ni boljšega, kot kratek postanek med dobrim izletom.Včasih se ustavim in pogledam po veliki gozdnati dolini ali sedem ob drveč potok. Takrat za trenutek z iz nahrbtnika vzamem dnevnik in pišem.

To je trenutek, ko lahko izrazim vse trenutke, ki jih ni mogoče ujeti v objektiv fotoaparata – šepet vetra, tek srne v daljavi, spomin, ki mi ga zbudi vonj zemlje.

Ampak kako in zakaj sploh začeti s pisanjem dnevnika v gorah? Kako čarobnost trenutka izliti na papir, ne da bi izpadlo otročje ali celo nepomembno?

leather-map-journal

Zakaj pisati dnevnik o aktivnostih na prostem?

Nočem pokvariti objave in že takoj napisati najboljšega razloga, ampak si žal ne morem pomagati.

Kaj je lahko boljše, kot čez 10, 20, 30 let, iz police vzeti star dnevnik in se spomniti starih prigod s planinci?

Sama sem se za pisanje dnevnika odločila, ker sem kot otrok z očetom “preplezala” res veliko gora. Toda pozabila sem katere. Pozabila sem, kje vse sem bila. Pozabila sem veliko potk, vremena, zvoka kamenčkov pod planinskimi čevlji. Ne spomnim se vseh fantastičnih razgledov, vrhov, ki so naju obdajali in vonja dreves.

Kako čudovito bi bilo, da bi vse spomine imela shranjene in opremljene s kakšnim zemljevidom, skico, fotografijo,… kolbyhikeguy01pg011-012

Druga stvar, ki sem jo opazila pri tako imenovanem dnevniku planinca je ta, da se ob pisanju še malenkost bolj zavedam detajlov, ki me obdajajo.

Med planinarjenjem smo osredotočeni na pot, markacije in razgledne točke, toda pohodništvo je zame več kot to.

Močeradi, posebne gobe, zanimiva okostja živali in rastline, prigode na gorskih kočah in bonbončki ob kakavu,…

Pisanje dnevnika med planinarjenjem je tudi dober način samospoznavanja. Kmalu se začne dogajati, da se boste ob določenem prizoru v gorovju ustaviš, sedeš in pišeš. Spoznavati začneš kaj te navdihuje, kaj ti požene kri po žilah in prižge iskrico v očeh.

In kako začeti?

Processed with VSCO with g3 presetPravega recepta ni. Vsakdo bo opazil svoj detajl. Vsak ima svoj način pisanja. Nekoga bodo navdihnili posebni cvetovi, drugega barva reke, ki se vije po soteski, tretjega drevesa.

Vsak ima svoj besedni zaklad in način pisanja. Nekdo bo vključil skice in mape, drugi fotografije, tretji posušene cvetlice.

Prav vsak dnevnik je unikaten in predstavlja vir navdiha in skriva delček duše ter srca planinca.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s