Meditacija in ostale tehnike sproščanja

Meditacija med gibanjem

a-walk-through-the-woods-benjamin-bergh-photography-580x390 Praksa meditacije med hojo je že dolgo znana v budističnih in taoističnih tradicijah.

Izmenjava med hojo in sedenjem poskrbi za sproščanje stresa iz telesa, brez da bi se meditativno stanje uma in duha dejansko prekinila, hkrati pa samo gibanje deluje tudi kot antistrup proti utrujenosti in nemirnosti, ki velikokrat otežujeta meditacijo.

Med gibanjem postanemo pozorni na vsak korak. Uporabljamo povsem naraven del življenja za povečanje prisotnosti in zavedanja tukaj in zdaj. Ko to enkrat vpeljemo v prakso, jo lahko uporabljamo kjerkoli. Pomaga nam, da smo popolnoma v stiku z Zemljo.

Za začetek to vrsto meditacije poskusite v naravi (gozd, park,…) ali v večjem prostoru.

Vpliv na zdravje

Dokazano je, da sprehod na dan, odžene zdravnika vstran. Med hojo izgubljamo težo, osvobajamo stres, nižamo krvni pritisk, manjšamo možnost za nastanek kroničnih  bolezni,… In kar je najboljše – sprehod vas nič ne stane in prilagodite ga lahko povsem po svojem okusu in po svojih telesnih zmožnostih.

V nacionalnem laboratoriju Lawrence Berkeley so dokazali, da hoja niža krvni sladkor in kot že omenjeno, tudi krvni pritisk. Omenjeni stanji, ko sta povečani, višata možnost kapi in srčnih obolenj, toda glede tega lahko nekaj dejansko ukrenemo.

Ko združimo telesno aktivnost in zavedanje ter osredotočenost, postajamo fit tako čustveno, kot fizično.

Mnogo ljudi to vrsto meditacije opisuje kot najlažjo, saj smo v naravi, oziroma na prostem, enostavneje prisotni v danem trenutku. Gibanje okrepi našo zavest in lahko služi, kot predmet osredotočanja med meditacijo namesto dihanja. Svojo pozornost lahko usmerimo tudi na zvok vetra, vonj cvetlic, gibanje reke, igro sence dreves,…

Nekako enostavneje utišamo tisto nenehno čebljanje misli in skrbi, ki smo si jih naložili, se ustavimo, opazujemo, dihamo in samo smo.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s