Meditacija in ostale tehnike sproščanja

Prenehajte s strupenim razmišljanjem

Vsi gremo skozi življenje z nihanjem v razpoloženju in energiji. Te spremembe se običajno pojavijo iz nič. Ta trenutek smo še srečni, samozavestni, zadovoljni. Potem, pa se zgodi nekaj subtilnega in še preden se zavemo smo v stresu.

Kmalu se pojavi vprašanje: “Kako se je to zgodilo?”

V življenju se dejansko ni zgodila neka velika sprememba, toda naši dvomi so ponoreli. Radost je nekako izginila in zamenjala sta jo stiska ter ravnodušnost.

Čeprav se zdi, da sta se pojavili nenadoma, se v ozadju uma odvijajo procesi, ki so jih odkrili šele v začetku devetdesetih in z razumevanjem teh procesov, je prišlo spoznanje, da lahko stopimo iz teh okvirjev razmišljanja in se osvobodimo stresa, tesnobe, izčrpanosti in celo depresije.

Ko smo nesrečni, je popolnoma naravno, da skušamo ugotoviti zakaj se tako počutimo in kaj se dogaja. Toda napetost, stanje nesreče ali izčrpanosti, niso “problemi”.

So čustva.

Odražajo stanje telesa in duha. Ne morejo biti rešeni, potrebno jih je občutiti. Ko to storimo in se zavemo njihovega obstoja, se osvobodimo težnje pritiska razumnosti in takrat ponavadi izginejo.

Ideja je heterična, seveda. Toda kot je zapisal Thich Nhat Hanh: “Vsa naša čustva so naši otroci. Z njimi ravnajte nežno, skrbite za njih. Bodite z njimi. Razumevanje in sočutje jih bo transformiralo.”

Zakaj se vsi napori, ki jih vlagamo v poskuse, da bi se znebili čustev, končajo tragično in udarijo nazaj? Ko skušate rešiti problem nezadovoljstva, zaposlujete najmočnejše orodje uma – racionalno in kritično razmišljanje.

Sebe vidite v trenutku nezadovoljstva in vsaj približno veste, kje bi radi bili, oziroma kako bi se radi počutili. Vaši možgani potem analizirajo prepad med trenutnim in želenim. Um  pa ga podzavestno zmanjšuje. To se zgodi v trenutku in procesa se ponavadi niti ne zavedate.Ta pristop reševanja problema je povsem naraven, toda ponavadi tudi najslabši. Programirani smo namreč tako, da se osredotočimo samo na prepad in analiziramo, “razbijamo glavo”, si postavljamo kruta in destruktivna vprašanja (kaj je narobe z menoj, zakaj vedno delam napake, ali sem nesposoben,…). overthinking-1024x738

Ljudje dejansko mislijo, da se bo rešitev pojavila, če bodo dovolj razmišljali, secirali, kopali,…

Študije kažejo ravno obratno – to zadevo še poslabša.

Ne morate ustaviti tistega, kar sproži negativne misli, destruktivnost, obtoževanje,… Toda lahko ustavite tisto kar sledi – krog strupenega razmišljanja.

Um lahko naredi veliko več od analiziranja. Ustavite se za trenutek. Začnite se zavedati, kaj počnete.To popolno zavedanje vam omogoča, da svet dejansko okusite, hkrati mislite, občutite in čutite. Zavedanje presega razmišljanje.

Sama sem skozi meditacijo stopila v stik s samo seboj in v stik s svojimi čustvi. Le tako sem lahko ustavila ponavljajoč krog vzorcev. Svoje težave sem spremenila v projekt in namerno raziskala, kaj jih sproža.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s