Raziskujem okolju prijazno

Plastična nočna mora in zero waste lifestyle (+ intervjuja)

Onesnaženost s smetmi je postal globalni problem. Vsak dan zavržemo toliko stvari, da so odpadki postali nočna mora za naš planet.

Reševanja tega problema bi se moral vsak posameznik lotiti že nekaj let nazaj. Največjo težavo predstavljajo odpadki, ki niso razgradljivi in čeprav se tistih, ki se ne razgradijo ali se razgrajujejo zelo dolgo obdobje, dajo reciklirati in ponovno uporabiti, to ni mogoče, ker vsi ne ločijo odpadkov ali jih ne odvržejo v zabojnike, ki so temu namenjeni. 

Torej, gremo k osnovam!

Ločevanje odpadkov (vir: Snaga d.o.o.)

 • Biološki odpadki (sadje, zelenjava, kavne usedline, kavni filtri, čajne vrečke, netekoči ostanki hrane, jajčne lupine, ovenele cvetlice, zemlja lončnic)
 • Papir, papirnata embalaža in karton (časopisi, revije, knjige, zvezki, letaki, papirnate vrečke. 

* knjige, revije in zvezke, lahko podarite ali prodate naprej

** iz časopisa in kartona, pa lahko kaj ustvarite

 • Odpadna embalaža (plastična embalaža čistil, pijač in šamponov, plastični kozarci, vrečke in folije iz polietilena, tetrapaki, pločevinke, plastični in kovinski pokrovčki, cigaretne škatlice)

* iz plastičnih embalaž šamponov, lahko ustvariš tole.

** plastične zamaške lahko doniraš v dobrodelnih akcijah

*** plastične embalaže pijač, pa lahko popolnoma nadomestiš s steklenicami 

 • Steklena embalaža (steklenice živil in pijač, kozarci vloženih živil, steklena embalaža živil in kozmetike)
 • Zeleni obrez (pokošena trava, listje, obrez dreves in grmičevja)
 • Kosovni odpadki (umivalniki, kadi, školjke, pohištvo, igrala, vrtna oprema, kolesa, večji kosi športne opreme in večji gospodinjski aparati)
 • Nevarni odpadki (barve, lepila, baterije, akumulatorji, kozmetični pripomočki, zdravila, inekcijske igle, termometri, olja, topila, pesticidi, kemikalije)
 • Ostali odpadki (plenice, igrače, zobne ščetke, cigaretni ogorki, tapete, lepilni trakovi, higienski material)
Vir slike: ozaveščen.si

Ne želim vzbujati slabe vesti, ampak zgolj navajam dejstva. 

Poiskala sem nekaj statistike in se dotaknila vsakdanje stvari – plastične vrečke

V enem letu jih proizvedemo 3 trilijone. Čas, ki je potreben za razgradnjo 1 same vrečke je 1000 let, na leto jih zavržemo 3,5 milijone ton, na 1. kvadratni milji v oceanih je 46000 plastičnih delcev vrečk, za proizvodnjo pa porabimo 4,3 milijarde sodov surove nafte. 

Kot zanimivost naj omenim, da so na Irskem uvedli takso na plastične vrečke in s tem njihovo uporabo zmanjšali za 93,5%. 

Da ne bom samo “jamrala”, kaj pa rešitev?

Najboljša je seveda pletena vrečka ali vsaj večkratna uporaba iste. V večini nakupovalnih centrov, pa so na voljo tudi bio razgradljive vrečke. S tem se zmanjša poraba nafte, elektrike, onesnaženost zraka in vode ter rešuje morski ekosistem. 

Naslednje kar me je zanimalo, je TOP 10 odpadkov, ki se znajdejo v oceanih:

 • 2117931 – cigaret
 • 1140222 – embalaža hrane 
 • 1065171 – plastenk
 • 1019902 – plastičnih vrečk
 • 958893 – pokrovčkov
 • 611767 – plastične posode
 • 611048 – slamic
 • 521730 – steklenic
 • 339875 – pločevink in
 • 298332 – papirnatih vrečk

Če bomo nadaljevali s takšnim tempom onesnaževanja oceana, bo do leta 2050 v njih več plastike, kot rib. Problem le te je, da se je kar 50%, zatakne na morskih želvah, zaužije pa jo kar 90% ptic, ki živijo v marinah. Ti isti koščki končajo v želodcih rib, ki jih potem ponujajo na tržnicah in naših trgovinah. 


Med kupi podatkov o onesnaženosti, ki jo povzroča vsak od nas, me je zanimalo, kako naprej, predvsem pa, kaj lahko storim sama? 

 • Prva stvar, ki mi je padla na pamet, je bil nakup stekleničke za vodo. Sicer sem jo že imela, a jo omenjam, ker se mi to zdi res en tak preprost korak za katerega se lahko odloči vsak od nas
 • Odpovem se lahko slamicam. Mislim res,… koliko sem pa stara, da morem svojo pijačo piti po neki barvni in plastični palčki?
 • Kupim vrečko iz blaga
 • Pridno ločujem odpadke
 • V službo vzamem svojo skodelico za kavo

Med zbiranjem podatkov in spreminjanjem vsakdana, sem naletela na “zero waste” način življenja. Tako sem naredila še tri zamenjave. Svojo staro zobno ščetko sem zamenjala z bambusovo, higienske vložke z menstrualno skodelico (vse o njej in moji izkušnji si lahko prebereš tukaj.), tekoča mila v plastičnih embalažah, pa s trdim milom v razgradljivem papirju.

Kaj je “zero waste”?

Po domače – način življenja, ki strmi k temu, da v svojem domu in kamorkoli že greš ne pridelaš odpadkov, oziroma jih pridelaš minimalno.

V Facebook skupini Dom brez odpadkov sem povprašala, če bi mi kdo pomagal pri prispevku za Vibracije narave in povezala sem se s Sabino, ki ustvarja blog in vlog Mami na vrtu ter Martino Drobne, ki ustvarja blog Manj smeti – manj skrbi.

Sabina je oseba z ogromno pozitivne energije in svoj “zero waste” način življenja “fura” tudi na vrtu. Za spremembo se je odločila predvsem zaradi otroka in potrošništva, ki nas sili, da kupujemo vedno nove stvari. Vrt ji predstavlja odločilen korak k samooskrbi, skozi vrtnarjenje, pa je ugotovila, koliko nepotrebnih vrečk in ostale embalaže uporabljamo vsakodnevno.  V vse svoje dejavnosti vključuje svoja otroka. “Vloga” tudi kako z njimi sodelovati in jih učiti ob delu na vrtu.

Zanimalo me je, kakšne nasvete ima za nas in kako začeti. Poleg vseh, ki sem jih naštela že zgoraj, je predlagala tudi izdelavo domače kozmetike in domačega detergenta za pranje perila, svoje steklene lončke ob nakupu oreščkov, čajev, kave,… ter nakupe v “second hand” trgovinah (o problematiki oblačil sem pisala tukaj).

Povprašala sem jo tudi, kakšni so njeni načrti za prihodnost. Sabina daje v najem prostor za piknike (Piknik pri kozolcu) in želi si organizirati rojstne dneve brez odpadkov ter izpeljati delavnice na temo “zero waste” načina življenja. Za več informacij kar pokukajte na njeno spletno stran.

Mami na vrtu

Mojo pozornost je pritegnil tudi blog Manj smeti – manj skrbi.

Ustvarja ga Martina Drobne in ker nama ni uspelo srečanje v živo, sem ji vprašanja, ki so me zanimala poslala kar po elektronski pošti. Prilagam ga v celoti, nič olepšanega in takšnega kot je, saj menim, da se pristne besede, bolj dotaknejo srca. 

Kaj je bil tisti glavni “trigger”, da si začela razmišljati bolj ekološko?

Ne spomnim se natačnega trenutka, ko sem se zavedla, da ljudje s svojim ravnanjem škodimo okolju. To razmišljanje je pravzaprav z menoj že dolgo. Vedno sem si želela delati dobro za okolje in bitja, ki na njem živijo, vendar nisem vedela, kako bi se tega lotila. Ko sem slišala za koncept zero waste, sem takoj vedela, da je to to.

Kje si izvedela za zero waste, te je kdo posebej navdusil?

Prvič sem to besedno zvezo slišala v videoposnetku danske vlogerke Gittemarie, ko sem gledala, kako si izdeluje maskaro. Kot sem že rekla, sem takoj vedela, da bom tudi sama poskušala živeti po teh načelih. Zaenkrat mi uspeva, še bolj zadovoljna pa sem, da lahko znanje predajam naprej.

Kakšne ukrepe si sprejela takoj na začetku in kako je potekala sprememba iz starega načina življenja?

Čisto prvi ukrep je bil, da sem začela s seboj bolj vestno nositi nakupovalno vrečko za večkratno uporabo. Namesto kave na poti sem si jo začela pred faksom pripravljati doma in jo na pot jemati v keramičnem termo lončku s pokrovčkom. V službi za malico nisem pojedla sendviča iz trgovine, ampak žemljo, namazano z doma izdelanim zelenjavnim namazom, ki sem jo od doma prinesla v lunch boxu. Res preprosti koraki. Sprememba ni bila težka, bolj sem jo vzela kot zabaven izziv.
Kdaj in zakaj si se odločila za bloganje?
Blogam pa že zelo dolgo, vsega skupaj že kakšnih sedem, osem let. Sprva so bili moji blogi kreativno naravnani, ker sem zelo ustvarjalen človek, to pa poskušam z raznimi »naredi sam« projekti vnašati tudi v zdajšnji blog Manj smeti – Manj skrbi. Svoja razmišljanja rada delim z drugimi, tako da sem želela tudi pridobljena znanja o varovanju okolja prenašati naprej. Ta blog sem začela pisati 1. septembra 2016 (na moj rojstni dan), ko sem začela s prvim zero waste izzivom – v 30 dneh proizvesti malo ali nič odpadkov. Od tedaj je sledil še drugi izziv, jesti sedem dni za zgolj deset evrov in zraven ne stradati, za katerega se lahko prav tako pohvalim, da mi je šlo dobro.

Povej kaj o svojem blogu (imaš povsem proste roke, lahko poveš kakšne projekte pripravljaš, kakšne objave pripravljaš, kaj želiš z njimi doseči,….)

Blog Manj smeti – Manj skrbi pišem zato, da delim svoje znanje in izkušnje iz živjenja brez odpadkov. Na tem naslovu pravzaprav s tistimi, ki jih zanima, delim vse, kar novega spoznam in izkusim na tem področju. Svetujem, kako si lahko določene stvari olajšamo. Veliko tudi predavam in pripravljam delavnice, na katerih izdelujemo pripomočke, ki nam omogočajo okolju prijazno življenje (na primer izdelava nakupovalne vrečke iz ponošene majice). Ti projekti so mi še posebej pri srcu. Verjamem, da moramo v boju za lepši planet in lepši jutri stopiti skupaj, zato rada sodelujem tudi z drugimi blogerkami/vlogerkami – nekaj sem jih že predstavila na svojem blogu, pa še katero bi, če bi se našla 😊

Kakšna so tvoja spoznanja o eko problemih in kaj svetuješ vsakemu posamezniku? Kateri so tisti ukrepi, ki bi jih lahko sprejel vsak od nas? 
Klasika: v trgovino pojdi s svojo vrečko, ne kupuj pijače v plastenkah, ne kupuj kave na poti … Ampak noben ta korak ni lahek in se ne obdrži, če tega ne počneš s srcem. Vedeti moramo, zakaj počnemo, kar počnemo. Ravno danes sem videla posnetek morskega dna, na katerem je nakopičena plastika, velikokrat vidim tudi fotografije živali, ki jim je plastika uničila oz. skrajšala življenje. In vse to me zaboli v dno duše. Občutek imam, da kmalu ne bomo mogli več uživati v nobenem kotičku našega planeta, brez da bi nam razgled kvaril vsaj en kos odpadne plastike. Če se zavedamo, zakaj počnemo, kar počnemo, se mi zdi, da noben izziv ni pretežak.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s