Mi in narava

Živeti “off the grid”?

Življenje v sožitju z naravo me je privlačilo od nekdaj.

Lasten vrt, cvetlice, bose noge, sonce, ohlapna oblačila, sveža jutra in skuštrani lasje. Vrhunsko!

Ker imamo lastno posestvo, kjer bi moj sanjski dom lahko uresničila, zadnje čase veliko brskam po Youtube in internetu. Ugotovila sem, da se vse več ljudi odloča pustiti službo, spakirati minimalne osnovne potrebščine in zapustiti “civiliziran” svet.

Razlogov je več, najpogostejši pa so – ljubezen do narave, nepomembnost materialnega, družba v kateri se ne najdeš, finančno stanje ali pa mešanica vsega skupaj.

V enem izmed videov je Miriam Lancewood, ki s svojim možem živi v gozdovih Nove Zelandije, na vprašanje, kako sedaj gleda na ljudi, ki živijo v mestih, odgovorila, da nas ne razume. Ne razume kako se spopadamo z nenehnim pritiskom, utrujenostjo, ne razume kako lahko ostajamo vitalni in jasnih misli.

Ta stavek mi je dal misliti. Tudi jaz tega ne razumem. Ujeti smo v umetnem sistemu, kjer so nas prepričali, da smo demokratični, v bistvu pa moramo, če želimo sebi in svojim otrokom zagotoviti normalno življenje, delati najmanj 40 ur na teden, kjer se od nas pričakuje rezultate, napredek in doprinos k rasti podjetja. Celo življenje živimo v prepričanju, da moramo biti dobri v šoli, uspešni v športu/glasbi/krožkih, da moramo doprinesti k družbi, biti “dobri”. Od nas se pričakuje določen izgled, stil oblačenja in celo razmišljanja.

Koliko izmed nas, pod vsem tem sploh ve, kdo je, kaj želi in kam je namenjen?

Prepričani smo, da smo dobri starši, če imamo redno službo, ker potem lahko otroku zagotovimo vse kar potrebuje. Kaj pa naš čas? Je sistem pravilno nastavljen, če je moj otrok bolan, pa ga moram dati v varstvo, zato da grem lahko delat, da bom lahko kupila hrano, zdravila in plačala vrtec?

Kje je skupno pripravljenje kosila, obiranje vrta, petje, jutranje stiskanje v postelji in tekanje po travniku?

Kaj pa potrebuješ ti, ko se ne počutiš dobro? Bližino svojega ljubljenega ali nove hlače?

Mislim, da je to moj glavni razlog, da si želim zapustiti mesto in sistem ter biti samooskrbna. Prišla sem do točke v življenju, ko mi statusni simbol ne pomeni popolnoma nič. Materializem se je tako globoko zakoreninil v našo družbo, da si sojen glede na telefon, ki ga imaš, avto, ki ga voziš, stanje na TRR računu in kako oblikovane imaš obrvi. Ko umreš, ne bo pomembno katere čevlje si nosil, ampak kje vse si z njimi bil, kaj si doživel, koga si v njih nasmejal, peljal na izlet in objel.

V času, ko tehnologija prevzema planet, smo pozabili na medsebojne odnose, iskrenost, človečnost, predvsem pa resnično povezanost družine. Verjamem, da je to glavni izvor vseh bolezni, s katerimi se spopadamo v današnjem času.

Povezave do video vsebin ljudi, ki živijo “off the grid”:

Miriam in njen mož

Britanci, ki so prodali vse in živijo v jurti

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s