Raziskujem okolju prijazno

Projekt: hotel za čebele

Lani sem resnično začela dojemati, da imajo vsa bitja, ki nas obkrožajo svojo vlogo na tem planetu.

Od tistih mikro bakterij, pa vse do ogromnih dreves. Bolj kot sem se odmikala od vrveža prenatrpanih in glasnih prostorov ter družbe, ki me je na nek način omejevala, več miru sem našla v intimnih pogovorih, branju knjig ter planinah.

Kavice v gostilnah sem zamenjala za čajnice, žurke za večerne pohode na Pohorje, petke pa za planinske čevlje. Še nikoli se nisem počutila tako svobodno. Pa mi do tja manjka še veliko.

Živim sredi mesta, a hrepenim po zelenem domu. Povsod imam rastline, njene podtaknjence in semena. Na balkonu rožmarin, sivko in rdeče jagode, pa ptičjo hranilnico, ki jo vsak dan pridno obiskujejo vrabčki in siničke.

Dolgo sem si želela tudi gnezdilnico za čebele in jo tudi dobila. Takšno leseno, ročno izdelano od meni prav posebne osebe.

Takoj ko se je stopil sneg, je gnezdilnico začel prelevati mali brenčač. Sprva sem bila trdno prepričana, da gre za čmrlja.

Le ti so eni izmed glavnih opraševalcev. V bistvu so poddružina čebel in obstaja jih več kot 200 vrst. Za človeka so nenevarni, zrastejo pa do treh centimetrov.

V eni družini je matica, delavke, krajši čas pa tudi troti. Ko matica najde gnezdo, naredi 2 lončka. V enega shrani cvetni prah, v drugega pa izleže ličinke. Ker najdejo vse manj primernih mest za gnezdenje, jim lahko sami ustvarimo domek.

Ko sem raziskovala naprej, mi je zelo prijazen gospod, pomagal identificirati moje brenčače in ugotovila sva, da niso čmrlji, ampak čebele samotarke – rogata in rdeča dišavka. Obe po večini oprašujeta sadno drevje. Zanimivo je, da veliko vrst dišavk gnedzi v praznih polžjih hišicah. Letijo od marca do junija.

Še en nasvet, če najdeš ranjeno čebelo ali čmrlja – zmešaj malo sladkorja z vodo in ji mešanico ponudi na majhni žlički. Prav tako jim na svojem travniku pusti nekaj regrata, saj je to njihova prva spomladanska hrana, oziroma vir cvetnega prahu. Postavi jim kakšno gnezdilnico in posadi semena, ki so že posebej označena, da jih imajo rade, predvsem pa ne uporabljaj pesticidov in podpiraj podjetja, ki imajo nešpricane prehrambne in kozmetične proizvode (torej bio/eko).

V spodnji galeriji je še nekaj idej za gnezdilnice, oziroma hotele za čebele.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s