Mi in narava

Kako otroke naučiti spoštovanja do okolja?

Velikokrat slišim, kako grd postaja naš svet. Kako je vse polno smeti, plastike, kemikalij in ostalih strupov. Kako mladina več ne ceni preprostih stvari in narave.

Velikokrat slišim tudi, da je lahko biti pameten, ko nimaš otrok. Da je enostavno najti čas za meditacijo, raziskovanje ekologije, načrtovanje vrta in doma delati korake k manj proizvedenim smetem – ker se vse začne pri nas samih.

A mi smo tisti, ki vzgajamo otroke. Mi jih učimo. Ne s svojimi besedami, ampak dejanji. Mi smo jim vzgled. Če jih bomo vsak dan vozili v trgovske centre, igralne parke v zaprte prostore, v gostilne in kina – potem se vsekakor nimajo nikjer za naučiti karkoli o naravi, pa še vse jim je – po domače povedano – prinešeno k riti. S tem jih učimo, da denar uredi vse. Da samo plačamo in nam je ustreženo.

Zavedam se, da je čas šal naprej. Da sedaj obstajajo pametni telefoni, 3D kino predstave, igrača za vsakega super junaka in restavracije s hitro prehrano. Želim si, da ima moj otrok normalno otroštvo in da je vključen tudi v to. A zadnja leta je na moji prioritetni listi želja gibanje na prostem, sveža doma pripravljena hrana sestavljena pretežno iz sadja in zelenjave (kar ne pomeni, da moj otrok ne pozna pudingov in čokolade), poznavanje živali, ki jih vidi v gozdu, na travniku in vrtu in ne na TV ekranih, zavedanje, da je smeti treba ustrezno odvreči, da mu pustim, da se zunaj umaže, zmoči in znori… Da njegova lička gorijo od navdušenja na svežem zraku. Seveda kak dan izkoristiva tudi za kino.

Predvsem, pa ga želim naučiti spoštovanja do narave in do vseh živih bitij. Ker se zavedam, kako težko je to včasih in kako hitro zmanjka idej, z vami delim nekaj svojih nasvetov.

Posadita drevo

Tamali v gozdu VEDNO najde nekaj, kar želi odnesti domov. Zadnjič so to bile lesene deskice in želod. Porodila se mi je naslednja ideja:

 

 

Ko bo želod vzklil, ga bova presadila v posodo, spomladi pa na našo parcelo.

Vključi ga v delo na vrtu

Naj bo prisoten! Dovoli mu raziskovati in “graditi”. Naj obira jagodičvje in si pripravi malico.

 

 

Poberita smeti

Ko gresta naslednjič v gozd, skupaj poberita smeti.

20190117_160302[1].jpg

Predvsem pa bodita veliko v naravi. Prav vsak letni čas je zanimiv. Narava ima svoj ritem in najlepše ga je opazovati od blizu.  Jesen je idealen čas za nabiranje kostanjev in gob. Pozimi lahko ustvarjamo obeske iz storžev, zgradimo ptičjo hišico za semena, spomladi spoznavamo cvetlice, opazujemo čebele, poleti uživamo v kopanju v jezerih, na morju, nabiramo školjke in polžke, zvečer opazujemo zvezde,…

Ne pozabimo, da k spoštovanju narave spada tudi spoštovanje živali. Naš planet je tako pisan in tako raznovrsten. Prav vsak dan se lahko kaj naučimo od njega. Delimo si ga z bitji, ki so tako posebna, nežna in pametna.

Industrijska revolucija nas ni oddaljila samo od narave in preprostih stvari. Oddaljila nas je od nas samih in našega bistva, saj ekonomska rast prinaša vse več stresa. Najhuje je, da je v ljudeh zasadila to neustavljivo gonjo po materializmu, ki nas ločuje, predalčka in deli v sloje.

Ne pozabimo… vsi smo eno.

20180809_163620[1].jpg

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s