Mi in narava

Prvi korak k osebnemu razvoju

20180615_163915 V prejšnji objavi sem pisala o tem, s čim vse sem se srečevala, ko sem začela z delom  na sebi. Kam vse me je odpeljala pot in kaj me je na nekem nivoju prizadelo.

Ob pisanju omenjene objave (najdeš jo tukaj), sem dojela, da se na nek način vsi iščemo, da smo vsi “ranjeni” in da velikokrat tavamo v temi. Na voljo nam je toliko knjig, predavanj, delavnic in orodij, da se kar hitro zmedemo in več ne vemo, kam iti, kaj prebrati in koga prositi, da nas malce usmeri. Prav zato z vami delim orodje, ki je skupno večini ljudi na poti raziskovanja samih sebe. In kar je najboljše – je povsem brezplačno in dostopno prav vsem.

To je narava. Preživljanje časa na prostem je pomembno tako za psihično, kot tudi fizično stanje človeka. Nizozemski znanstveniki so ugotovili, da ljudi, ki živijo blizu parka ali gozda, depresija in tesnoba ne prizadaneta toliko, kot ljudi, ki živijo v mestnih jedrih. Prav tako so dokazali, da se otroci z ADHD, lažje umirijo in koncentrirajo po tem, ko so nekaj časa preživeli v naravi.

Lahko naštevam še veliko dejstev in raziskav, a je bolje, če vklopimo zdravo kmečko pamet in pomislimo. Večina se nas ujame v vsakdan. V tisto stanje, ko je dan enak dnevu, ko nas hitro posrkajo “babje čenče”, materialno stanje in volja ter energija drugih ljudi. Tisti trenutek komaj čakamo, da smo malo sami. In potem stopimo na svež zrak, ga vdihnemo in samo smo. Takrat se zgodi en majhen čudež in napetost kar “steče” iz nas. Telo se sprosti, misli se umirijo in prevzame nas dobra volja. Utrujenost izgine in nastopi spokojnost. Povej mi,… kater zdravnik lahko to doseže? Kater psiholog? Kater terapevt? Katera delavnica za 100€ + ?

Takrat ne potrebuješ nobene tehnika ali orodja. Povezan si z Zemljo, drevesi, ptički, oblaki in s samim seboj. Končno si lahko pospraviš podstrešje, tekaš, če je napetost večja, se vležeš v travnik ali sedeš na klopco, prisluhneš svojemu srcu in v 99% prejmeš odgovor na vprašanje, ki te tare že cel mesec. Končno se ponudi rešitev, ker prihaja iz tvoje duše in ne od tistih, ki vedno “vedo” kaj je najboljše zate.

Vmes tvoje telo dobi še dovolj gibanja, vitamina D in kakšnega okusnega gozdnega sadeža.

Ne izgubi se v kompliciranju. Zemlja je tvoj dom in vse kar potrebuješ, se skriva v njeni modrosti, ki jo je skrbno spravila v svoje plodove.

2 thoughts on “Prvi korak k osebnemu razvoju

 1. Poklon, ZNova in Znova.
  Hvala, ker daješ na-znanje tako pomembne besede…zelo lepo…💚
  Vse lepo in dobro skozi trenutke obstoja na naši lepi ljubi mami Zemlji…
  Gozdna Šepetalka Sonja
  V čet., 31. jan. 2019 16:49 je oseba Hippie Limonca napisala:
  > hippielimonca posted: ” V prejšnji objavi sem pisala o tem, s čim vse sem > se srečevala, ko sem začela z delom na sebi. Kam vse me je odpeljala pot > in kaj me je na nekem nivoju prizadelo. Ob pisanju omenjene objave (najdeš > jo tukaj), sem dojela, da se na nek način vsi iščemo, ” >

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s