Rojstvo matere - nosečnost

Porod – bolečina iz pekla ali blagoslov?

Otrok se rodi iz temnega zavetja maternice, ki mu je 9 mesecev nudila varnost v vseh pogledih. Čudež življenja se zgodi, ko prvič vdihne zrak in ugleda svetlobo.

Vsak starš ta dogodek doživlja povsem drugače. V vseh kulturah se običaji ob praznovanju novega rojstva razlikujejo med seboj. Pa vendar bi naj rojstvo povsod prinašalo veselje in poglobilo odnos med očetom in materjo in seveda tudi med dedki, babicami, tetami in strici. Ko se rodi nov otrok, se na nek način na novo rodi tudi ženska. Spremenijo se njene prioritete, navade in telo. Pa vendar pri porodu ne gre samo za fizične spremembe, ampak tudi za čustvene in duhovne.

Po svetu so že nekaj časa ob porodu prisotni očetje, vse bolj pa tudi doule ali porodne spremljevalke. Marsikdo bi ob tem zavil z očmi in besedico “doula” spremlja kar nekaj stereotipov. Od tega, da so samo za premožne, do tega, da se zanje odločijo tisti, ki komplicirajo. O njih velikokrat nima dobrega mnenja niti zdravniško osebje in v Murski Soboti so jih prepovedali.

Ker menim, da na otroka močno vpliva že sam način spočetja in odnos nosečnice do ploda, same nosečnosti in vseh stvari, ki jih le ta prinese, je logično, da verjamem, da na majhno bitje vpliva tudi sam porod, oziroma, da se izrazim natančneje – pogled matere na sam porod, okolje v katerem bo rodila ter ljudje, ki so v tistem trenutku prisotni.

Ko se ženska pripravlja na porod, naj prakticira rituale, ki ji bodo ponudili podporo, udobje in spokojnost. Naj na obdobje nosečnosti gleda s ponosom in naj bo napolnjena z močjo zaupanja v svoje telo in samo sebe. Kljub temu, da so pristopi k porodu različni, je cilj enak vsem – na svet “prinesti” zdravega otroka.

Spustite neka pričakovanja, predvsem pa predsodke. Kar je prav za eno mater, ni nujno prav za drugo. Nekatere si želijo poroda v bolnišnici, druge poroda doma. Ene z očetom otroka, druge brez. Nekdo s porodno spremljevalko, nekdo ne. Predvsem naj nosečnica zaupa sebi in svojemu partnerju. Pomembno je, da se povežeta na nekem drugem nivoju, vzpostavita brezpogojno zaupanje in poskrbita, da bo materi čimbolj udobno, ne glede na to, kaj o tem mislijo drugi. Rodil se bo vajin otrok. Vajin plod ljubezni. Naj bodo vajine vrednote velik del njegovega prihoda. Naj se občuti sproščenost, bližina in varnost.

Ker se mi je ponudila možnost, da me ob porodu spremlja doula, sem celotno zadevo seveda dobro raziskala. Ugotovila sem, da to temo spremlja še veliko neznanja in nevednosti, zato bom na hitro strnila, kaj doula počne in kaj ne.

Doula ni del zdravstvenega osebja. Ne najameš je zato, ker ne bi zaupal babici in doktorjem (vsaj pri meni ni bil to razlog). Ona ne meri pritiska, preverja koliko si odprta, niti ne tipa, kako leži dojenček. V bistvu nima niti “pravice” komunicirati z osebjem v porodnišnici. To je naloga tebe in partnerja. Prav tako ni tukaj zato, da bi ti svetovala ali boš otroka cepila ali ne, ali boš dojila ali ne. Pozanimaj se tudi, kak pristop in pogled ima na sam porod. Eden izmed stereotipov je tudi ta, da zagotavlja nek duhoven dogodek. Ni res. Tako ga bo izpeljala samo, če je to tvoja želja ali če sama na tak način dojema prihod otročka. Na prvem srečanju z Martino (porodno spremljevalko), mi je bilo takoj všeč, ker sem videla, da je načelna, da ve, kaj potrebujem in ker z niti eno besedo ni blatila zdravniškega osebja. Pri porodu si namreč želim sproščenega vzdušja, ne neke napetosti med ljudmi, ki bodo ob meni v enem izmed zame najpomembnejših trenutkov. Prav tako želim, da babica začuti, da sem pripravljena na sodelovanje z njo in da doula ni nek moj odvetnik, ki bo nasprotoval njenim odločitvam in nasvetom.

Doula te obišče že pred porodom. Takrat izvedeta priprave na porod. Kako to poteka bom zapisala v posebni objavi, ko to doživim sama. Vsekakor ji bom zaupala vse svoje skrbi, želje okrog atmosfere (kakšna eterična olja želim v porodni sobi, kakšno glasbo, ali naj veliko govori ali sploh ne, kakšna masaža mi paše, kakšen položaj rojevanja želim,…), prosila jo bom, da mi svetuje okrog dihalnih tehnik in tehnik sproščanja. Vsem, ki boste rodile prvič, svetujem da se ne držite pričakovanj in dogovorov kot nek klop, ker je vsak porod drugačen. Morda si noro želiš, da rodiš čepe, pa boš med porodom ugotovila, da ti ne paše in boš šla na vse štiri. Sledi svojemu telesu in ga poslušaj. Prebrala boš nešteto člankov, da je rojevanje leže grozno in nehumano, poznam pa kar nekaj mamic, ki so tako najlažje predihavale popadke.

Doula je s teboj ves čas poroda in je ogromna podpora tudi za bodočega očka. Lahko mu svetuje in ga pomiri, ko pride do različnih situacij med porodom ter pove, kdaj je kaj povsem normalno. Super je, če vzpostavite nek odnos, kjer bo veliko smeha, pogovarjanja, morda tudi plesa porodnice.

Toda na koncu imej v glavi, da je to tvoj dan. Da si ustvarjenja zanj. Da je vsak popadek, vsaka bolečina in neprijetnost, samo korak bližje temu, da osvobodiš to kar si bila in sprejmeš to, kar postajaš. Da prejemaš darilo, za katerega si delala 9 mesecev.

In ne oziraj se na besede, da kompliciraš, da se gre “samo” za porod, da ženske to počnemo že od našega nastanka. Prav ta odnos je “kriv”, da ne spoštujemo življenja, da že novorojenemu bitju v podzavest programiramo misel, da je nepomemben, da je samo številka. Ceni življenje. Ceni ta čudež, ki je nastajal, rastel in se hranil v tvojem telesu. Naj bo že prvi stik pristen, poseben igriv. Vse preveč ljudi se izgublja, zapira vase, ne kaže svojih talentov in resničnih želja, ker se jih kaj hitro utiša ali popredalčka. Daj svojemu otroku iskrico, možnost raziskovanja, odkrivanja samega sebe. Prisluhni mu in ga usmerjaj – predvsem pa ga na ta svet pripelji z vedenjem, da ga obdaja ljubezen in da je ljubljen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s