Mi in narava

5 enostavnih načinov kako pomagati čebelam in ostalim opraševalcem

Čebele so v zadnjih letih postale popularna tema v medijih po celem svetu. Vse več ljudi se namreč zaveda, kako pomembne so za človeka in naravo. Zdijo se nam tako samoumevne, da kar pozabimo, da je vsaka tretja žlica hrane na svetu odvisna od opraševanja. In število vrst rastlin, ki jih oprašujejo male brenčačke? 170000!

Naj naštejem samo nekaj rastlin, ki so odvisne od opraševanja čebel in brez katerih si skoraj ne znamo predstavljati vsakdana: čebula, krompir, bombaž, kivi, zelena, jagode, gorčica, brokoli, zelje, cvetača, korenje, pomaranča, mandlji, korenje, sončnice, jabolke, hruške, fižol, maline, borovnice, jajčevec, brusnice, češnje, kakav, buče, čajevec…

V Sloveniji smo znani po kakovostnem medu in ostalih medenih izdelkih (vosek, propolis, matični mleček), naša kranjska sivka, ki ji pravimo tudi kraljica, pa je ime naše države ponesla v sam vrh svetovnega čebelarstva.

Prepoznamo jo po vitkem telesu, temno rjavi barvi obročkov zadka in sivih dlačicah na zadku. Čebelarji jo obožujejo, ker je mirna, porabi malo zalogo zimske hrane, ima bolj razvito orientacijo kot ostale rase čebel, ima nagel spomladanski razvoj,… Je avtohtona in zaščitena vrsta.

Kaj pa ekološko čebelarstvo?

Za ekološko čebelarjenje niso primerna območja po en kilometer levo in desno od robov cestnega sveta avtocest, prav tako je zakonsko določeno, koliko morajo biti oddaljena odlagališča smeti, mestna naselja in industrijska središča. Bolezni čebel se zdravi samo z apitehničnimi ukrepi, uporabo organskih kislin in eteričnih olj, medtem ko so sintetična sredstva prepovedana. Čebele se prehranjujejo naravno, torej s cvetnim prahom in medom. Če nimajo dovolj zaloge zaradi vremenskih razmer, lahko dodajamo samo eko sladkor/eko med/eko sirup.

Panji morajo biti izdelani iz naravnih materialov, ekološko pa lahko čebelarimo samo s kranjsko sivko.

Paziti je treba tudi pri satnicah, saj morajo biti iz eko voska, ki naj ima temu primeren certifikat. Prav tako je za preprečevanje izgube naravnih rojev prepovedano izvajanje prikrajševanja kril maticam.

V tujini je dosti bolj razširjeno čebelarjenje, ki je namenjeno opraševanju in ne toliko pridobivanju medu.

Dotaknili smo se torej osnov in bistva, zakaj so naše male kraljice tako pomembne, toda pravo vprašanje se glasi: “Kako jim pomagati?”

Pa ne samo čebelam, ampak tudi ostalim opraševalcem.

Lahko postaneš čebelar, AMPAK…

… preden se spustiš v kaj takega, se prosim izobrazi. Prijavi se na tečaj za čebelarja, kjer boš dobil vso ustrezno gradivo. Tam lahko postaviš 1001 vprašanje, prav tako pa boš šel tudi skozi nekaj ur prakse. Poišči si mentorja in če tega ne počneš zgolj in samo zaradi ljubezni do narave in čebel, se vsega skupaj raje niti ne loti. Čebelarjenje je zahtevno in potrebnega je veliko znanja. Prav tako delaš z živimi bitji, ki si zaslužijo vso naše spoštovanje.

Če greš v to zgolj zaradi zaslužka, ti garantiram, da boš hitro obupal.

Kaj pa gnezdilnice?

Za opraševanje niso pomembne samo čebele, ki dajejo med, ampak tudi čebele samotarke, čmrlji in ostali opraševalci. Gnezdilnica je odlična rešitev, če jim želiš pomagati. Sama sem prejšnje leto imela eno na balkonu sredi mesta in hitro so prišle čebele samotarke – rogate in rdeče dišavke.


Če imaš vrt ali zemljo za hišo, lahko zgradiš krasne napajalnike za čebele. Prilagam nekaj idej (Pinterest):

Ko najdeš oslabelo čebelo ali čmrlja, mu ponudi žličko sladkane vode in mu dovoli, da si odpočije ter se okrepča.


Posadi ali kupi naslednje rastline:

Bazilika, melisa, koriander, Misurski svetlin, pritlikavi metuljnik, poprova meta, drobnjak, vrtni šetraj, hermelika, ameriški slamnik, rudbekija, sivka, žajbelj, materina dušica, navadna leska, vrba iva, robida, malina, zlata rozga, sončnica, timijan, geranija, hibiskus…

Ponavadi so vsa semena, ki pomagajo čebelam, označena s slikico:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s