Mi in narava

Sem sprememba

Tako radi se pohvalimo, kako smo napredovali kot družba. Kaj vse smo odkrili, dosegli, premagali in razvili. Delo si vse več olajšujemo z novimi pogruntavščinami in zdi se, da se že vse dobi v instant obliki. Hrana, pijača, žal pa vse bolj vladajo tudi instant odnosi. Med svojim napredkom in željo po več, so mnogi izgubili svoj smisel. Izgubili so mehkobo, prave vrednote, moralo in prijaznost.

Toda tokrat ne bom pisala o odnosih med ljudmi, ampak med ljudmi in živalmi.

Kmetijstvo se je znašlo v nekem začarenem krogu. Globalizacija je prinesla vse večje povpraševanje in kot vzorni ponudniki, smo se tudi primerno odzvali. Vse več travnikov se spreminja v površine za obdelovanje. Vse več gozdov se izsekava. Uničujemo življenjski prostor vse več živalim. Uporabljamo pesticide, da zraste več pridelka v čim krajšem času, hkrati pa ubijamo svoje opraševalce.

Toda če ni teh majhnih pridnih žuželk, tudi pridelka ni. V Sloveniji beležimo upad medonosne čebele, prav tako tudi divjih čebel, čmrljev in metuljev (število le teh se je zmanjšalo za dve tretjini).Potrebni so konkretni koraki. In če ni pobude od zgoraj, se spremembe moramo lotiti sami.

10.4.2019 se je v Mariboru, v Betnavskem gozdu odvijal en prav poseben dogodek, ki je bil kot tista pika na i, ki me je vzpodbudila, da sploh pišem ta članek, hkrati pa je bil še ena brca v rit, da končno začnem svoj projekt, ki vam ga razkrijem kmalu. Družba Slovenski državni gozdovi d.o.o. (SiDG), je namreč omogočila akcijo, kjer so dijaki, čebelarji in ostali posamezniki, sadili medovita drevesa (divja češnja, kostanj, lipa, javor). Čeprav se je dogodek odvijal na moj predviden datum poroda, sva se s partnerjem dogodka udeležila in zasadila svoje drevesce. Majhen korak za naju – a velik za opraševalce.

 

Tako radi govorimo o tem, kako ne moremo vplivati na lobije, korporacije in ostale “velikane”, a se motimo. Prav vsak od nas lahko kaj naredi. Odgovorni smo za svojo hrano, okolje v katerem živimo in nasploh kakovost naših življenj. Pestrost opraševalcev, ki so aktivni v različniih obdobjih sezone, nam zagotavlja raznovrstne pridelke, predvsem pa bogato bero.Zato posadi drevo. Postavi gnezdilnico za žuželke. Podpri lokalne čebelarje. Pomagaj omaganim čebelam in čmrljem. Pusti jim košček travnika za svojo hišo.

Mi smo sprememba, ki jo iščemo.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s