Uncategorized

Imaš dovolj hrupa v svoji glavi?

Življenje postaja vse bolj stresno. Vsak dan lahko poslušamo o novih naravnih katastrofah, koruptivnih politikih, vse slabšem zdravstvenem stanju ljudi in dolgih čakalnih vrstah. Kje so še vse težave in prigode prijateljev, trači babice in pritoževanje dedka nad rezultati nogometnih tekem.

Su si kdaj želel, da bi lahko te tone informacij, ki se ti nenehno vrtijo po možganih preprosto izklopil?
Kot mladi mamici s polno idejami, se mi večkrat zgodi, da od preveč dela, enostavno pozabim nase. Pes, otrok, fant, rastline, kuhanje, pranje in pospravljanje,… Potem pa bi še naj redno telovadila, spila dovolj vode in skrbela za hrup v svojem nenehno polnem podstrešju (beri v svoji glavi). “Malo morgen ja…”

Prišel je dan, ko sem se pogledala v ogledalo in si rekla: “Ti tam notri – dovolj je! V takšnem stanju ne koristiš nikomur.”

Vsi potrebujemo čas zase. Vsi moramo kdaj pa kdaj izklopiti vse ostale in se posvetiti sebi. Potem se mi več tisti glasek, ki mi je šepetal, da naj poskrbim za zadostno količino vode, gibanje in sproščanje, ni zdel tako prismuknjen.

Koraki, ki so meni pomagali do več notranjega miru

Moj prvi korak je bil ta, da sem ugasnila televizijo (sedaj je že 3 leta sploh nimam). S tem sem zmanjšala nepotrebne informacije, posledično pa sem imela več prostega časa.
Kupila sem si lično stekleničko za vodo. Prav ‘fancy’ sem se počutila, ko sem pila iz nje. Sedaj sploh ne vem, kako sem prej funkcionirala, saj sem bila vedno na meji dehidracije.
Fun fact: Prvi znak le te je žeja.
Čas, ki sem ga prej porabila pred televizijo, sem sedaj porabila za branje knjige o osebnem razvoju (Življenje je tvoje od Louise Hay je res kot obliž na rano) ali pa sem si privoščila toplo kopel. Pripravila sem si takšno z eteričnimi olji, morsko soljo in dišečimi svečkami. Tako nisem čistila in sproščala telesa, ampak tudi duha. Za tako kopel izberi eterična olja katerih vonj te pomirja. Naprimer sivka ali evkaliptus. Že nekaj kapljic bo zadostovalo.

Mi verjameš, da sem naenkrat imela še več energije?

Kaj pa tisto čebljanje v moji glavi, ki še kar ne potihne?

Vem, da ga zmoreš utišati tudi ti in ker verjamem, da se že sedaj trudiš po svojih najboljših močeh, ti želim doprinesti še z 1 metodo, to je meditacija.
S pomočjo meditacije utišamo um in končno začnemo slišati svoj notranji glasek in to kar zares želimo. Ponovno odkrijemo sami sebe in pot po kateri si želimo iti mi in tisti, ki nam jih bombandirajo revije, resničnostni šovi, sodelavci, sorodniki,… Ljudje mi pogosto rečejo, da nimajo časa za meditacijo ali da ne morejo tako dolgo sedeti pri miru. Toda meditacija ne rabi biti samo sedenje, kjer poskušaš misliti na nič. Meditacija lahko postane vaja, kjer skrbiš sam zase in ustaviš nenehno čebljanje v tvoji glavi. Vztrajnost in volja, pa prinesejo osupljive rezultate.

Kako začeti z meditacijo?

Pripravila sem ti 4 posebne tehnike meditacije za začetnike.

Za te vaje ne rabiš biti jogij in poskusiš lahko takoj.

1. Štetje vdihov

Na začetku je najtežje utišati um. No, roko na srce, včasih to ni lahko niti po nekaj letih meditacije. Zato je štetje vdihov super za začetek. Lahko si tudi prižgeš glasbo, svečko,… Namesti se v lotusov ali pol-lotusov položaj in začni.

Zapri oči. Po nekaj trenutkih se osredotoči na dihanje. Sama sem začela tako, da sem si ponavljala – vdih ena, izdih ena, vdih dva, izdih dva,…” In tako vse do deset. Ko izrečeš besede, vdihe in izdihe dejansko opravljaj. Ko prideš do deset začni ponovno. Jaz delam deset serij. Ko končaš se posveti svojemu telesu in razmisli, kako se počutiš.

2. Pozornost na telesu

Ta meditacija se najbolje obnese leže na blazini ali postelji (čim manj kompliciraj). Namen le te pa je sprostitev telesa. Zapri oči in začuti svoje telo. Razmisli, kako se počutiš, kaj občutiš. Nato svojo pozornost usmeri na dihanje in najdi ritem, ki ti ustreza. Ko boš pripravljen se posveti svojemu telesu. Začni pri prstih na nogah. Lahko jih premikaš, začutiš vsakega posebej. Sprosti jih. Nadaljuj navzgor po nogah in isto stori s koleni, boki,… Začuti in sprosti prav vsak del svojega telesa. Dihaj, začuti, napreduj počasi. Ko končaš se spet posveti občutkom po vaji.

3. Dihanje v kotih

Za to tehniko sem slišala že kar nekaj časa nazaj in se je posložujem v nočeh, ko ne morem zaspati, zaradi prepolne glave. Uporabljaš jo lahko tudi sredi dneva, oziroma kadarkoli potrebuješ izostritev. Pa začniva.

Zapreš oči in vizualiziraš vse 4 kote prostora v katerem se nahajaš. Začni v poljubnem kotu in se z naslednjim vdihom premakni v drug kot. Predstavljaj si, da se z dihanjem premikaš iz enega v drugega. Izdihni v naslednjega. Ponavljaj dokler se ne umiriš.

4. Meditacija s svečko

Ko začneš takšno meditacijo, začneš tudi z nekim ritualom. Svečka je hkrati enkraten pripomoček za usmerjanje pozornosti. Namesti jo na čisto površino, kjer ni ničesar drugega, kar bi begalo tvoje misli. Sedi tako, da se ne boš rabi premikati, da bi videl svečo, ampak dovolj daleč, da ti ne bo presvetla in zato dražila oči. Ko prižgeš plamen, mu daj tudi namen.

Naprimer:

– Dajem si darilo danega trenutka ali

– S vsakim dihom v sebi ustvarjam prostor za nekaj novega.

Sedi, umiri se in opazuj svečo. Vdih – tukaj sem, izdih – pogledaš svečo. Lahko si tudi predstavljaš, da vdihuješ svetlobo ognja, ki ob izdihu preplavi tvoje telo. Vajo lahko delaš 3-5 minut in čas povečuješ primerno tvojemu počutju.

V primeru, da se še vedno soočaš z negotovostjo in mislijo, da ti nebi uspelo, mi piši na hippie.limonca@gmail.com. Z veseljem ti bom pomagala in te usmerila, da skupaj lažje prideva do cilja, ki si si ga zadal.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s