osebna rast

Z roko v roki s samopodobo in zaupanjem

72713124_1320959404739362_7960778636833849344_nDanes sem dobila nazaj svoj star laptop.
Odločila sem se ga popolnoma sčistiti in ga urediti tako, da ga bom uporabljala samo še za raziskovanja, učenje in seveda Limonco.
Brisala sem tudi neke stare slike in v mapah naletela na stotine svojih selfijev izpred nekaj let. Bolj kot sem gledala punco na slikah, bolj me je zvijalo v želodcu. Gledala sem svoje obrazne poteze, našobljene ustnice, zaigrane poze.
Toda bolj kot to fizično pretvarjanje, ki sem se ga šla takrat, ker se nisem znala sprejeti takšne kot sem bila, me je preplavil krč tega kar sem bila v sebi, zato da bi ustrezala. Predvsem bivšem fantu.
Spomnila sem se tistih ur, ki sem jih prečakala pred telefonom, da bi odpisal.
Čakala sem pred telefonom, da bi dobila tist sms, pa sem vedno dobila le tišino. Čekirala sem ostala socialna omrežja in videla, da je aktiven. Počutila sem se tako manjvredno, tako nemočno in tako debilno. Po glavi so se mi podile misli, kako so mu drugi pomembnejši od mene. Verjela sem, da se me sramuje in zato ne odpiše ali pokliče, ko je s prijatelji. Verjela sem, da sem preveč dolgočasna.
Moje misli so prav tekmovale ena z drugo in delale scenarije, zakaj me ignorira, a v resnici sem bila samo naivna in preveč šibka, da bi si priznala, da me NE MARA.
2 leti sem potrebovala, da mi je postalo jasno, da se mu ni zmanjkalo signala. 2 leti, da sem dojela, da “Marko” ni “Marko”, ampak Janja. 2 leti, da sem ozavestila, da če te nekdo želi, ti bo to tudi pokazal.
Prosim nikoli ne sprejmi nič manj. Ne prosi, ne hodi in ne teptaj se za druge.
Sedaj sem hvaležna za to izkušnjo, ker mi je pomagala na moji poti sprejemanja same sebe, a hkrati mi je pustila eno grdo prasko na zaupanju v sočloveka.
Upam, da bo moja izpoved pomagala komu izmed vas. Ker jaz bi si takrat želela, da bi prišel nekdo, mi povedal vse zgoraj napisano in me klofnil, potem pa samo močno objel.
Ker je bilo na zgornjo izpoved toliko odziva in podobnih izkušenj, predvsem pa vprašanj, kako ponovno zaupati, dodajam še spodnje besedilo.
Problem odnosov je itak že v sami osnovi, ker če bi bili vsi pošteni eden do drugega, do takšnih situacij ne bi prihajalo. Toda iskrenost je dandanes že tako redka, da ljudje niti ne poskusijo biti odkriti, ker se že na začetku vstrašijo odziva in zato vse skupaj malo priredijo.
Da poenostavim. Dosti lažje bom sprejela, če mi bo nekdo s komer se družim, odkrito povedal, da imava drugačne poglede na svet in da je boljše, da greva vsak svojo pot, kot pa da mi vsakič, ko se slišiva, naplete zgodbico, da nima časa ali kaj podobnega, da se izogne srečanju.
Tudi v partnerskem odnosu bi bilo veliko sprejemljivejše, če ti punca pove, da trenutno ne želi zveze, ker potrebuje čas zase, kot da hodi s teboj na pijače ali v kino ter ti daje neko lažno upanje. Enako seveda velja v obratno smer. Fantje, raje slišimo, da v nas ne vidite dolgoročne možnosti za razmerje, kot da to prikrivate in nas vozite na družinska kosila, čez teden dni pa meni nič, tebi nič po sms-u napišete, da pa ste boljše razmislili in da jbo bolje, da se vse skupaj konča.
Ampak to sedaj ni stvar o kateri teče debata. Mi smo sedaj v trenutku, ko nas je nekdo že prizadel, ker nas je zavajal in nam lagal.
Tako bom rekla. Vsi smo imeli slabe izkušnje. Zgradile so nas v to kar smo sedaj. Oblikovale so našo osebnost. In mi smo tisti, ki smo odgovorni za vse kar se nam dogaja, pa če je to še tako zelo težko slišati/prebrati.
Primer:
Sanjo je prevaral fant. Šla je do njega, naredila “štalo”, uničila njegovo kitaro, klicala njegovo mamo in vse prijatelje.
Mateji se je zgodilo isto. Jokala je, on ji je obljubil, kako tega več nikoli ne bo naredil, kako mu je žal in ona mu je oprostila. Čez 1 mesec je naredil isto.
Tudi Pio je prevaral fant. Pia je njegove stvari postavila pred vrata in zaključila s to zgodbo. Pia ve, da si zasluži več. Njo prevara boli isto, kot je bolela Sanjo in Matejo, a Pia ima nekaj, kar oni dve nimata.
To je dobra sampodoba, ljubezen do sebe in samozavest.
Ja, vsem so se nam zgodile slabe stvari. Stvari, ki so nas prizadele. A nismo imeli vsi istih okoliščin. Poleg sampodobe, vzgoje in samozavesti, ključno vlogo pri vsem tem igrajo tudi naša leta.
Velika razlika je, če nas partner prevara pri 15. ali pa pri 30., ko si že na nek način imel v načrtu družino in skupen dom. Saj ne, da je bolečina kaj manjša, a verjetnost, da se bomo dlje pobirali na noge, je veliko večja.
Zato nikoli ne smemo zamahniti z roko, ko nekdo reče, da je bil prevaran in ga tolažiti z besedami v smislu, da se je to že zgodilo tudi nam, da bo minilo in da je itak boljše, da je ta idiot/lajdra šal iz njihovega življenja.
Zanimalo vas je, kako se po taki izkušnji lotiti ponovnega zaupanja.
Počasi in korak po korak. Prva stvar, ki jo morate narediti je, da se res res dobro zavedate, da sedanji partner, oziroma potencialni partner, NI KRIV za vaše prejšnje izkušnje. Zato ne na njega zlivat gnojšnice prejšnjega fanta/punce.
Zakaj?
Ne samo, da ga boste dušili s svojimi sumničanji in zvezo že v naprej obsodili na težave, hkrati se boste znašli v istem začarenem krogu in povsem SAMI si boste skreirali še eno polomijo.
Toda še preden se sploh podajate v novo zvezo, delajte na sebi. Z zdravim odnosom do sebe, ne boste dovolili, da do nekaterih situacij sploh pride, pa tudi v sebi boste prej prepoznali star vzorec.
Pojdite sami vase in najdite izvor vašega trpljenja, razčlenite ga in zdravite vsakega posebej. Druge rešitve ni. Seveda čisto vsega ne bo šlo popolnoma pozdraviti, ker nekatere stvari pač ne gre “popraviti” dokler se ponovno ne znajdete v situaciji, ki bo v vas vzbudila tisto staro bolečino in s tem tudi negativne misli, ljubosumnost, nezaupanje,… Takrat se povsem mirno s partnerjem vsedita za mizo, zaupajte mu kaj vas skrbi, zakaj vas skrbi in kaj lahko on naredi, da vam pri tem pomaga.
“Vaja”, ki je meni zelo pomagala je sledeča. Naučila sem se ne reagirati na prvo žogo. Torej, ko so se v meni zbudili neprijetni občutki ob kakšni partnerjevi besedi ali dejanju, sem vdihnila in stvar prespala. Če me je naslednji dan še kaj pikalo, sem mu na miren način razložila svoje skrbi, toda v 80% sem ugotovila, da bi naredila veliko napako, če bi ga “napadla” in začela prepir.
Pa smo spet tam. Vedno ponavljam in ponovno bom. Prosim delajte na sebi. Berite, učite se, hodite na koncerte, družite se, odkrijte svojo strast. Dokler ne boste poznalih samih sebe, boste vse svoje želje projecirali na vašega partnerja in ker on ni to v kar bi ga vi radi spremenili, boste ponovno razočarani. Vsak človek je svoj individum. Vsak človek je svoboden. Ne bit ljubeči in odprti do nekega hobija, ki ga ima partner, čez 5 mesecev zveze, pa mu ga očitat. Če že na začetku vidite, da ima človek lastnosti, ki so popolnoma nasprotne vašim vrednotam, se sploh ne spuščajte v nič resnega.
Ko se boste dobro poznali, boste točno vedeli, kdaj odreagirate z bolečine preteklih izkušenj in kdaj je dejansko nekdo prestopil mejo spoštovanja do vajinega razmerja.
Predvsem pa  na koncu dneva ohranite zavedanje, da je vse točno tako kot mora biti, čeprav se včasih ne zdi tako. Čeprav bi včasih najraje obupali. Vse se odvija tako, da se boste vi nekaj naučili, nekaj pridobili. Čeprav boste s tem kdaj koga morali osvoboditi.
Namaste

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s