Blog

A res vzgajamo nesposobne idiote?

76714132_1353814204787215_1001912563308429312_o.jpgA res vzgajamo nesposobne sebičneže?

Nekaj mi ne da spati. Ura je 2. zjutraj, jaz pa pišem.

Berem objave, poslušam debate in vse napeljujejo na to, kakšna je današnja mladina. Kako sem jim nič ne da, kako nič ne znajo, kakšni smo bili mi, pa kakšni naši starši. Kako se je to zgodilo, kje delamo napako in kako hudiča temu narediti konec?? A res vzgajamo nesposobne idiote, ki nimajo kančka sočutja do drugih? Take, ki si pri 18. ne znajo skuhati kosila? Take, ki nimajo ne cilja, ne volje, ne vizije, v glavnem nič od nič?

Zaprem oči in se jezim nase. Natja… veš kje je napaka. Natja veš, kaj je povod in kje se vse začne. Pri vzgledu. Morem priznati, da zadnje čase bolj prevzgajam sebe, kot sem svoja otroka, ker sem bila na starševstvo popolnoma nepripravljena. Evo priznam. Ko sem prvič rodila, sem bila pravi bumbar, ki nima pojma, kaj počne. In ponovno se sprašujem: “Zakaaaaj, se tako pomembni stvari, ne daje več pozornosti?”

Zakaj ne uvedemo nekih predmetov, seminarjev, delavnic, o tem, kako vzgajati otroke. Ker če mi nekdo reče, da je to lahka služba, prisežem, da bom zgubila pamet.

Dandanes je nekaj povsem normalnega, če gresta partnerja, ki imata otroka narazen in tudi pri meni se je to zgodilo. Kot starš otroka, ki ga nimaš ves čas ob sebi, razviješ en butast občutek, da ko je sin/hči pri tebi, mu moreš vse potisniti v rit, da bo še rad hodil k tebi. In bolj kot opazujem, bolj vidim, da to ni problem samo pri ločenih starših, ampak pri veliko družinah, ki so še skupaj. Strah, da nas otrok ne bo maral, če bomo strogi, oziroma VZTRAJNI.

Mi se bojimo VZGAJATI. Mi sedaj razvajamo. Predvsem pa pozabljamo, da otroci niso neumni.

Naj razložim, pa upam, da ubesedim tako, da bo logično.

Prva napaka, ki jo delamo je sledeča. Otroke začnemo učiti samostojnosti PREPOZNO. Ko je star 12+, s čokolado sedi na kavču in zija risanke, se je prepozno jeziti nanj, češ naj se vstane in kaj pomaga. Da ne more samo sedeti, gledati TV-ja in pričakovati, da mu bomo vse prinesli k riti. Opa… od kod pa je gospodič, oziroma gospodična, dobila to sliko? Če je to delal od ranega otroštva, mu je to povsem NORMALNO.

Ne govorim, da moramo otroke vzgajati Špartansko, a treba jim je postaviti meje. Ja, vsi smo radi gledali risanke. Super. Poglej eno na dan in jaz ti bom zbrala katero. Ker to, da vrtčevski otroci gledajo nasilne stvari ni okej in to sem tudi jaz dojela malce prepozno. Tastarejši je nor na Spidermana in v nekem obdobju, sem mu sama predvajala filme za katere sedaj vem, da je bil premajhen. Popravljanje te napake, pa je vse prej kot lahko. Zato pravim, da bi najprej morali vzgojiti sebe.

Prav tako ni prehranjevanja na kavču, čokolade pred kosilom in pred spanjem, sam se mora obleči, pomaga mi pripravljati mizo za kosilo, pospraviti posodo iz pomivalca, sam da v koš za perilo tisto, kar ni več čisto, igramo se poučne igrice, skozi igro se učimo šteti, dneve v tednu, črke,…

Ne vem kdaj nas je postalo strah postavljati meje? Kdaj nas je postalo voditi lastne otroke? Kdaj nam je nehalo biti jasno, da nismo tukaj zato, da jih nosimo po rokah, ampak zato da ji pripravimo na življenje, da ne bodo popolnoma nesposobni.

En ne bi jedel koruze, drugi njokov, tretji paprike,…Kmalu kuhamo 6 različnih kosil, ob 6. različnih urah, ker ima pač vsak svoje želje in okuse. Prosim vas lepo. Tudi to ukinimo. Jejmo vsi skupaj in to kar se je postavilo na mizo in konec. Saj se še spomnite stavka: »Ne greš od mize, dokler krožnik ne bo prazen.« Zdaj razumem zakaj se ga je toliko uporabljajo. In ne, nisem čarovnica, ki otroke sili jesti tisto, česar ne marajo. Ne bom šla namerno kuhati jedi, ki jih otrok ne mara in se izživljati nad njim. Tudi on je človek in naravno je, da nima okusa za vse. A drage mame in očetje, nekje je treba postaviti mejo. Danes bi pojedel kilo kruha, jutri ga čudežno ne mara. Pa ne bi jedel te juhe, ker ni lepe barve in podobne tumparije. Saj ste dobili sliko, kajne?

Zakaj sem prej omenila, da otroci niso neumni? Oni vse vidijo in vse vedo. Če se mama grdo obnaša do očeta, ga otrok ne bo spoštoval. Enako velja v obratno smer. Če mu boš s cigaretom v roki žugal, da ga slučajno ne vidiš kaditi, si bo otrok v podzavesti ustvaril sliko, da si hinavec in naredil bo točno tisto, kar mu prepoveduješ. Če boš na skrivaj šlukal pivo, njemu pa govoril, da alkohol ni okej, bo tudi on neodkrit s teboj in ti bo skrival stvari.

In največji problem današnjega časa? Telefoni. Prejšnji teden sem šla s tamlajšim na sprehod in pri vrtcu srečam bivšega sošolca s punčko in fantkom. Se nekaj pogovarjamo, iz vljudnosti vprašam, kako je mami in dobim odgovor:

»Mami pa rada igra igrice na telefon.«

S U P E R. Saj niti ne rabim začeti o tem, kaj bosta ona dva počela, ko bosta dobila telefone, a ne? Potem pa bo mladina kriva, ker samo buli v ekran in se več ne zna pogovarjati.

Ja, prevzgoja samega sebe je … težka. Ne obtožujem vas. Sama kdaj zavestno telefon odložim nekam na drug konec stanovanja, ker drugače kar iz navade primem in kar nekaj pobrskam. Dejansko sem si nekaj časa nazaj priznala, da sem zasvojena in sem se začela odvajati. Tako mobilca pred otrokom uporabljam samo, če me kdo pokliče ali če moram koga poklicati sama. Facebook, instagram in ostalo, pa pride na vrsto, ko je starejši v vrtcu, tamali pa spi, oziroma ko sem sama.

Sama sem morala priti do tega, zakaj se več res nikol ne napijem.

Morala sem dojeti, da mi hitra hrana ne prinaša NIČ dobrega, še manj pa mojima otroka.

Predvsem pa sem morala dojeti, da sem MAMA. Da je moja NALOGA, da otroka vzgajam, da je okej, da mu kdaj naložim delo (tamalemu še ne, ima šele 7 mesecev), ker je ponosen, ko ima neko odgovornost, pa ko ga pohvalim, kako je že velik in priden in kako on mamici pomaga, ko pripravi mizo za vse. Ker je hvaležen za čokoladico, ki jo dobi po kosilu. Ja, MAMA sem. Vodim, učim, vzgajam. Nisem prijateljica. Še manj pa sovražnica, ker na dolgi rok, če otroku ne postaviš mej, če ga nič ne naučiš, samo škodiš. Ker iz njega narediš nesposobneža, ki mu v življenju šteje samo telefon, TV, pa to da dvigne noge, ko s sesalcem letaš mimo kavča. Pa naj kdaj zavije z očmi, postane jezen ali se kakorkoli pritoži nad menoj. Vsaj vem, da sem ta dan, dobro opravila svoje delo.

Zato se nehajmo bati, da nas otrok ne bo maral, če ga vzgajamo. To so čisto nepopisana bitja in mi smo tisti, ki jim kažemo kako funkcionira svet. Čisti so še in paziti moramo, kakšne slike jim rišemo. Globalno segrevanje je sranje, zato pa dajmo vzgajati zavestna bitja, ki jim bo mar za naravo, ne da jim kupujemo na tone plastičnih igrač.

Rasizem in homofobija sta zelo grda. Pokažimo jim, da ni važna barva kože, spolna usmerjenost, verska izpoved, oblika telesa, ampak tisto, kar človek nosi v srcu. Pojasnimo jim drugačnost in jih naučimo, da jo bodo cenili.

Spodbujajmo jih k razvijanju talentov, ki jih imajo, da ko bo treba izbrati smer šolanja, ne bodo šli nekam samo zato, da bodo imeli izobrazbo, ampak da bodo izbrali tisto v čemer so resnično dobri, da jim bo kasneje služba v veselje.

Dajmo jim delavne navade, da jim ne bo težko delati in se truditi za tisto kar si bodo želeli. Dovolimo jim, da hrepenijo po čem, ne da jim vse potisnemo v rit že naslednjo sekundo, ko po čem izrazijo željo.

Privzgojimo jim zdrave prehrambene navade, da ne bodo pri 30. več pri zdravniku kot doma.

Naučimo jih spoštovanja in odkritosti. Svet tako ali tako že nosi preveč zavisti in pohlepa.

Oni rabijo varnost in trdnost. Nekoga, ki jim da pametne odgovori in jih usmerja, ne pa daje potuho, ki ne reši njihovega izziva.

Ne rabijo staršev s polno mapo selfijev, ampak zdrav vzgled, ki na prvo mesto postavi vrednote, ne pa babanje po socialnih omrežjih

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s