Blog

Če ljudstvo ljubi instant life, pa mu ga dajmo, a ne?

listekVsi se borimo za svoj kotiček pod soncem. In vsi vemo, kako zelo naporno je lahko, če ne opravljaš dela, ki ga imaš rad. Ne samo, da padeš v neko rutino, celo zboliš lahko. Predvsem psihično.
Še posebej težko je kaj inovativnega pogruntati v Sloveniji, ker je vse takoj popljuvano. Saj veš,.. če ne delaš kot bik 40 ur na teden, to potem sploh ni delo.

Žal mi je, ko vidim, v kakšni mentaliteti ostajajo določeni ljudje. V vseh mogočnih civilizacijah, se je vzpodbujalo, da deluješ v skladu s svojo življenjsko nalogo.
Noro sem bila presenečena, ko sem odkrila, da so ljudje v času Egipta, hodili v centre, kjer so se učili, potem pa je bila vsakemu dodeljena tista dejavnost, ki jo najbolj obvlada. In če je nekdo bil zdravnik, je moral izučiti še 1-2 praktikanta, ki sta z delom nadaljevala, ko on več ni bil zmožen.

Tudi s faraoni je bilo enako. Poleg vseh vodstvenih sposobnosti, je moral biti tudi moralen in pošten. Svoj položaj si je moral priboriti skozi razne preizkuse – tako fizične, kot miselne. In ko si je enkrat “priboril” svoj položaj? Vsake toliko, so ga ponovno preizkusili.
Faraon je bil hkrati tudi svečenik. Bil je desna roka”neba”. Ni bilo demokracije, a oni so imeli 3000 let miru. Si lahko to predstavljate? Sicer so imeli nekaj manjših obdobij neskladja, mislim da 3-4 vse skupaj. Torej je bilo vmes cca 400-500 let sožitja. Smo danes tega sposobni? Nismo.

Kar me je še bolj presenetilo… mir je vladal, kljub temu, da ni bilo demokracije. Faraon je bil toliko spoštovan, da so mu ljudje zaupali. Imeli so tudi sužnje, ki so jih dobili, ko so jih napadale sosednje države. Egipt je bil namreč zaradi reke Nil izredno bogat. Ne samo zaradi trgovanja, ampak tudi zaradi bogatih letin pšenice, ki so jo želi 3x na leto. Toda za sužnje so poskrbeli in le ti so po služenju bili svobodni, a so vsi prostovoljno ostali v Egiptu.
Vsak je bil odgovoren za nekoga. Ni se moralo zgoditi, da bi v kakšni hiši kdo umrl od lakote. Da bi kdo zavrglel otroka. Da bi kak starostnik ostal sam. Vsak je bil namreč odgovoren za nekoga. Ogromno so dali na pravičnost in moralo. Tema dvema vrlinama, so namenili tudi boginje. Pero boginje Maat je ob smrti človeka, moralo biti težje od duše umrlega, da je le ta lahko zaključil ponovna rojstva na Zemljo.

Faraon ni živel v templju ali piramidi. Tja so ga samo pokopali. Živel je na posestvu enakem meščanom. Ljudje so si med seboj pomagali. Faraon je zahteval, da ob poplavljanju reke Nil, vsak sosed pomaga sosedu in da skupaj kopajo kanale. Tako so vsi imeli hrano.

In kdo ne bi spoštoval takšnega vodje? Kako takšne ljudstvo ne bi bilo uspešno?

Zgodovinarji in arheologi, sedaj odkrivajo, da je o njih tako malo znano. Napisi v grobnicah, so bili namreč dodani 1000 let po faraonovi smrti. Postavlja se vprašanje, če so dejansko oni gradili piramide ali je to storilo kakšno ljudstvo pred njimi?

A slednje ni pomembno. Zakaj vam pišem o Egiptu? Morda je že kdo od vas povlekel vzporednico s tem, kako živimo danes.
Vsak lahko počne kar želi. Brez posledic. Brez odgovorov. Saj smo pa vsi svobodni, a ne? Ustvariš fake kripto valuto, nakradeš čez 2 milijona in greš uživat v tople kraje. Boli tebe, a ne?

Prodajaš herbalife, bhip in podobna sranja,.. pa kaj? Sej folk je že itak bolan, če pa jih ti še prepričaš, da je nek umeten prašek = polnovrednemu zajtrku, pa itak ne bo razlike. (sarcasm on)… vmes jim še prodaš paket za 1000€+, pa čeprav veš, da so zanj dali svoje zadnje €. A to, kako se bodo znašli brez nekaj dinarčkov na strani, ni tvoja stvar 

Ustvarjaš instagram profil, prodajaš cheap kitajske izdelke, ki jih potem tvoji sledilci kupijo, ker si ti za njih bog, podpiraš tovarne, kjer delajo otroci, mladi, ki te spremljajo pa porabijo žepnino za nekaj, kar bo crknilo čez 1 teden, pa kaj? Sej ti si dobil/a super €, za nov nakup šminkice.

In naj se prosim zdaj ne najde nekdo, ki me bo napadel glede vse te influencer scene, ker VEM da niso vsi isti. Ker sem s tem namenom objavila tiste, ki imajo dejansko neko vsebino, ki vam bo dala nekaj znanja, oziroma karkoli koristnega. Niso vsi isti in ogromno je takih, ki sodelujejo s podjetji, ki jim zaupajo in ki imajo kvalitetne izdelke.

Rada bi vam samo položila na srce, da bodite drugačni v tem umetnem svetu. Lepo vas prosim, ker se mi bruha, ko vidim, kako trpijo mlajše generacije, ki v sebe vbrizgavajo vsega i svašta, zato da bi dosegle neko popolnost v očeh javnosti. Res nisem pokroviteljska, ampak to pravemu moškemu ne bo všeč. Verjemi mi. Najdejo se še takšni, ki se zavedajo, da so tiste popolne slike, ogromne prsi, ozek pas, napumpane ustnice in vse ostalo, samo odraz notranjega nezadovoljstva. To je samo iskanje zunanje potrditve. Prosim naj nekdo objame te punce in jim dovoli, da končno končno izrazijo to kar so globoko v sebi. Naj končno zažarijo v svoji pravi lepoti. Ker potem se tudi zunanjost spremeni. Koža je bolj napeta, očke bolj sijoče.

Vem, da ste bili ranjeni. Grdo, grozno, znova in znova. Ampak ne si obzidat srca. Ne se iti teh grdih igric lahkega zaslužka, ko zraven povlečeš še tiste obupane ljudi, ki v tebi vidijo zadnjo upanje. Morda sedaj uživaš. Morda se ti sedaj zdi fajn. Samo vse nas prej ko slej ujame karma. Slej ko prej nas za vrat prime ogledalo in grdo stisne. In veš s kom se boš na koncu dneva najtežje soočil?

Sam s seboj. Ko se vležeš, ko si čisto sam, ko zaslišiš tisto pesem iz otroštva, ko rahlo pada dež, ko zapreš oči. A lahko mirno zaspiš? A si dejansko srečen? Se upaš soočiti s tem ali kakor hitro pride resnica, pograbiš telefon in objaviš fancy selfie in šteješ všečke, da spet potisneš svojo dušo čisto na dno?

In mi se vsi skupaj delamo, kako je to super in fajn, jim delimo srčke in jim pihamo na dušo. Ustvarjamo umetno srečo. Umetno vdanost. Umetno oboževanje. Še politiki posledično sledijo temu obnašanju. Veš zakaj? Ker je to sedaj in. Pa želijo biti tudi oni. Saj nekako se moraš približati ljudstvu. Če ljudstvo ljubi instant life, pa mu ga dajmo, a ne?

Mogoče pa starodovna ljudstva le niso bila primitivna. Poleg vse tehnologije in arhitekture, ki je ne znamo pojasniti še danes, so povrh vsega imeli še dosti boljši politični sistem. Več morale in občutka za pravičnost. Več sočutja do sočloveka.

Podobne vizije in učenja je podajal že Konfucij. Pa Sokrat. Le mi, ki smo baje na vrhu razvitosti še spimo. In čakamo, da nas rešijo umetni praški, resničnostni šovi, silikoni in čokoladice proti raku. Mogoče so pa takrat z namenom zapečatili vse templje in vse piramide. Morda so videli kaj prihaja,…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s