Blog

Postaja življenje v mejah lastnih sposobnosti staromodno?

78168846_1358237677678201_880843839030427648_n.jpgObkroženi smo z oglasi, ki promovirajo zbirko stvari, ki jih ne potrebujemo. Vse te stvari predstavljajo težo in le ta nas po večini, vlečejo navzdol.
Vedno sem si želela biti minimalist. Slišalo se je tako enostavno… Kmalu sem ugotovila, da je v svetu, ki je tako materialistično naravnan, živeti preprosto, disciplina, ki je grajena kot navada – z vajo, vztrajnostjo in časom.

Nisem “zbiralka” stvari. Rada živim v čistem in prostornem domu in na večino svojih stvari nisem čustveno navezana. Toda zgodi se, da se še kdaj ujamem v rutino, ko se pojavi tisti “urge”, po določenem izdelku. Ta čustvena napetost, ki se rodi ob nakupu nečesa “lepega” in novega, žal ne traja. Tako se pojavi prava zasvojenost z nakupovanjem, ki jo lahko potešiš le tako, da ponovno nekaj kupiš.
Ko sem še živela pri starših in nisem imela finančnih obveznosti, sem skoraj vsak dan nekaj kupila. O nakupovanju ima vsak svoja prepričanja.
Zdi se, da v dobi kreditnih kartic in posojil, življenje v mejah lastnih zmožnosti postaja staromodno. Za to, da imaš nekaj novega, ti več ni niti potrebno zapustiti stanovanja. Samo nekaj klikov in naslednji dan je naročeno tukaj.

Sprememba

Po rojstvu otrok so se moje prioritete povsem spremenile.
Začela so se pojavljati vprašanja. Vedno več sem dajala na hvaležnost, stvari in ljudi, ki si jih dejansko želim in materialnemu je vrednost strmo padala.
Ugotovila sem, da manj poudarka kot ga dajem na stvari, ki jih je možno kupiti, več prostora in časa imam za tisto, kar me resnično osrečuje (družina, osebna rast, narava, raziskovanje etičnega življenja,…).
Postala sem bolj intuitivna in več mi je začel pomeniti kvalitetno preživet čas z ljubljenimi in tudi s samo seboj. Televizije nimamo več, veliko stvari sem podarila ali čisto zavrgla. Ugotovila sem, da mi le te povzročajo preveč stresa in zavzemajo preveč prostora. Tako fizičnega, kot mentalnega.
Oblačila so dobila povsem nov smisel, saj sem izgubila potrebo po novem in modnem. Ne čutim želje po tem, da bi sledila trendom in se vklopila v oglaševalsko kulturo, saj me to ne vodi do lastnih ciljev. Počistila sem tudi elektronski predal in se odjavila od večine naročnin in na poštni nabiralnik nalepila nalepko, da ne želim reklamnega materiala.

Smisel minimalizma ni v tem, da imaš manj stvari. Pomeni imeti več prostora in časa za stvari, ki so dejansko pomembne. Nekako ti da več svobode in s tebe pade veliko bremen in navezanosti za katere si mislil, da so nujna. Meni osebno daje tudi večji maneverski prostor pri iskanju sebe in svojega smisla. Odpadel je kalup družbe v katero bi morala spadati in mi omogočil, da se ločim od pričakovanj drugih.

Največja prednost je vsekakor ta, da ostane več denarja za nabiranje lastnih izkušenj, izletov in raziskovanj. Le tega bi v starem načinu življenja porabila nekje na poti in niti ne bi vedela kje.
Nisem še na želeni točki, a sem vedno bližje.
Stari vzorci počasi odpadajo in dokazovanje drugim s tem kaj imam, kaj sem kupila, kako frizuro nosim in kje sem jedla, odločno kopnijo.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s