osebna rast

Upaj si razmišljati drugače

družimo seDružimo se.

Ljudje smo socialna bitja, pa med nami vlada večji prepad, kot med katerimikoli organizmi na tem planetu. Grupiramo se, ustvarjamo meje, ki jih ni. Svoj ego nabijamo do onemoglosti. En drugega ogovarjamo, tišimo v drek, lažemo.

Ne dovoljujemo raznolikosti in ob tem tako oslepimo, da ne uvidimo, da je to poanta celotnega življenja. Sprejemanje, sočutnost. Ljubezen.

Dolgo me je bolelo rivalstvo med ženskami. Ker pač sem ena izmed njih. Namesto, da bi se podpirale, si dajale vzgled, si mečemo polena pod noge. Ona je kurba. Ona je spala s pol hokej ekipe. Ona se preveč liči. Ona je predebela. Ona je tumasta. Zbudite se. Preberite zadnji stavek še enkrat. Ne samo, da se cotamo med podobno mislečimi. Med ljudmi s katerimi se lahko poistovetimo. Vse to sega še dalje. Delimo se še globje ~ vegetarjanci- mesojedci, športniki-ne športniki, geji-biseksualci-hetero.

Nič od tega nisi. To so etikete. Predalčki v katere te dajejo drugi. Je ego, ki mu dovoliš, da te “dviguje” med druge, ob enem pa duhovno slepi. Mej ni. Položajev ni.

Raznolikost je nastala, zato da bi jo ljudje spoštovali. Da bi spoštovali eden drugega. Da bi uvideli, da resnica ne obstaja. Ker je moja povsem drugačna od tvoje.

In lahko se na čaju vsedem s vsakim izmed vas. Povej mi kaj te osrečuje. Povej mi, kaj doživljaš, ko zabiješ gol. Kaj čutiš, ko ustvariš popoln make up za stranko. S čim te napolni trenutek, ko osvojiš vrh Triglava. Kaj te je naučila knjiga, ki jo bereš že četrtič.

Življenje je prekratko, da bi lahko izkusili vse kar nas obdaja in vse kar nam je na voljo. Zato obstaja raznolikost. Da se lahko družimo. Da se lahko učimo eden od drugega. Da se poslušamo. Toda ne kliči me za čaj in razlagaj, kdo je kako oblečen. Kdo je s kom spal. Kdo si je povečal zize.

Zanimaš me ti. Kdo si in kaj veseli tebe. Razgrni mi neznan pogled. Nauči me čutit česar še ne znam.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s