Blog

Vse za pozornost?

Včasih sem bila ena izmed njih.

Na socalnih omrežjih sem kazala vse svetle točke svojega dneva. Kaj sem brala, kaj sem jedla, kje sem bila. Potem se je vse skupaj se nadgradilo in smo v objavah lahko začeli označevati prijatelje, lokacijo in počutje. VRHUNSKO.

Selfie zjutraj, selfie, ko se naličiš. Potem sem zanosila in rodila. To je šele bila Facebook mania. Pa Instagram seveda.

Sem pa vsake toliko, z enim kotičkom očesa opazila znance, ki tega niso počeli in mislila sem si kako so dolgočasni, kako so zavrti. Mimogrede sem seveda še objavila, kako s tamalim šetava po parku.

Zalotila sem se, da vsakih nekaj minut preverjam, kdo je všečkal, kdo je komentiral. Kmalu so trenutki, ko telefona nisem imela v roki ali v svoji neposredni bližini, postali redkost.

Še ko sem šla spat, sem telefon imela na nočni omarici.

Ker sem v istem času spoznala, da moje zdravje ni okej, da nisem srečna in da moram nekaj spremeniti, se je začela popolna sprememba življenjskega stila.

Postavljati sem si začela vprašanja.

  • Zakaj čutim tako veliko potrebo po tem, da objavljam svoje slike?
  • Zakaj želim, da vsi vedo kje sem in s kom sem?
  • Zakaj objavljam svojega otroka?

Postala sem suženj svojega telefona.

Postala sem obsedena s tem, da širsi množici znancev, prijateljev, sorodnikov, sodelavcem,… kažem neko popolno sliko tega kar bi naj bila jaz.

Iskala sem potrditev. Iskala sem pozornost.

In kar je najhuje? V to sem potegnila svojega otroka.

V tistem trenutku sem zbrisala star Facebook profil, z instagrama odstranila vse zasebne slike in se sama s seboj vsedla dol in odkrito pogovorila.

Ker je to tako pogost pojav, smo vse skupaj vzeli za normalno.

Pa ni. Res še zdaleč ni.

Od kod izhaja potreba, da objavimo vsakič, ko gremo z nekom na kavo? Koga to sploh briga?

Šli smo jest v restavracijo. Ja, pa se pol Maribora zraven.

Zasebnost je v današnjem času postala sveta. Je že tako redka in tako dragocena, da si bogat če jo imaš.

Nisem svetnica. In ne vidim problema v tem, če na vsake toliko objavimo kakšen utrinek dneva, skupinsko sliko, prijeten družinski sprehod,… toda to, kar počnemo sedaj, pa presega vse meje zdrave pameti.

Ljudje hodijo na sprehod, da se “kao” sprostijo in odklopijo, potem pa objavijo 8 selfijev, 6 slik gozda in 8 slik sosedove mačke, ki so jo srečali na poti. Kam je šla nasa inteligenca?

Ste vedeli, da imajo otroci svoje pravice? Ena izmed njih je pravica do zasebnosti. Vem, kako ponosni smo, ko se rodi bitje, ki je rastlo v našem telesu. Vem, kakšno vzhičenje je, ko se otrok prvič nasmeji, vsede, dobi zobek,… To so neverjetna čustva. Kljub temu, da je skozi te razvojne faze šel prav vsak, je tako noro fascinantno, ko to opazuješ pri svojem otroku.

Ampak to so INTIMNE ZADEVE.

Daj predstavljajte si, da vam izpade zob in priletim s fotoaparatom in vas objavim na socialno omrežje. Pa isto bom še storila, ko boste zaspali, jedli, se sprehajali in prdnili.

Ni več tak prijetno, a ne?

In veste, kaj je se hujše? To, da smo za popolnoma normalno sprejeli, da se na račun otrok služi. Mami blogerke vem, da vam bom stopila na žulj. Vem in poudarjam, da je med vami marsikatera, ki objavlja zelo okusne slike, ki se mi niti približno ne zdijo sporne. Ne mečem vseh v isti koš.

Ampak, a je res etično, da slikaš spečega ali bolnega otroka, mu zraven postaviš kakšno kremico firme s katero sodeluješ in to objaviš?

Je res moralno, da nekaj UR starega otroka daš na javen instagram profil, kjer imaš na desettisoče sledilcev??

A vam citiram konvencijo o otrokovih pravicah?

“Udeleženci opozarjamo, da je z Evropsko konvencijo o človekovih pravicah posebej zagotovljena pravica do spoštovanja zasebnega in družinskega življenja (8. člen). Tudi Konvencija OZN o otrokovih pravicah v 16. členu določa, da noben otrok ne sme biti izpostavljen samovoljnemu ali nezakonitemu vmešavanju v njegovo zasebno življenje, družino, dom ali dopisovanje, niti nezakonitim napadom na njegovo čast in ugled. Otrok ima pravico do zakonitega varstva proti takšnemu vmešavanju ali napadom. Otroci po Ustavi Republike Slovenije uživajo posebno varstvo in skrb. Kazenski zakonik Republike Slovenije v 287. členu, kot kaznivo dejanje kršitev tajnosti postopka, opredeljuje razkrivanje osebnih podatkov mladoletnih oseb, ki so udeležene v sodnem, upravnem ali v kakršnemkoli drugem postopku ali objavo drugih informacij, na podlagi katerih bi jih bilo mogoče prepoznati.”

In ne me sedaj driblati, da je to že normalno in da se temu ne moreš izogniti.

Če ti NE objavljaš svojega otroka 120x na dan, v intimnih in zasebnih trenutkih in istega početja NE dovoljuješ svojim bližnjim, si se temu izognil. Gladko in enostavno.

Pustimo otrokom tako prepotrebno brezskrbno otroštvo.

Otroštvo brez jebenih socialnih omrežij. Naj tekajo po gozdu, pečejo, raziskujejo, se cartajo, rastejo in imajo svoje razvojne faze v miru.

To jim kot odgovorni odrasli dolgujemo.

Še prehitro bo prišel čas, ko bodo vrženi v pametne naprave in sigurno se bodo za njihovo uporabo odločali bolj preudarno, če bodo imeli dober zgled.

One thought on “Vse za pozornost?

  1. Se strinjam glede pravice do zasebnosti. Zasebnost je zame izrednega pomena, četudi cel svet danes kaže, da je dobro, da vse deliš z vsemi. Če objavim lokacijo, jo objavim šele, ko zapustim npr.trgovino/lokal.. socialna omrežja mi bolj predstavljajo enega izmed kanalov za izražanje, kjer pa sta zasebnost in well-being temeljnega pomena.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s